Istoria web hosting-ului. Găzduirea web, de la începuturi până astăzi.

World Wide Web
  • Găzduirea web nu a existat, în modul în care o percepem astăzi, înainte de 1992.
  • Deși Internetul s-a dezvoltat de la o ideea de-a lui J.C.R. Licklider, în 1962 (care vorbea despre așa-zisa “Rețea Galactică”), concretizată prin prima “rețea” de calculatoare, în 1965 și prima comunicare prin email în 1971, a devenit un instrument public abia în 1991, când NSF (National Science Foundation) a decis să ridice restricțiile referitoare la world wide web.
  • Odată ce accesul la web era permis unui număr ridicat de persoane, a apărut necesitatea “găzduirii” site-urilor. Iar un rol deosebit de important în dezvoltarea acestui business l-au avut serviciile de “free hosting”.
  • In 1995, 16 milioane de persoane aveau acces la internet. Viteza medie era de 28.8K, iar Geocities era printre primele servicii de free-hosting. Oferta lor: 1MB spațiu, susținut de bannere, cu web site builder, fără acces prin ftp. Tripod oferea atât acces FTP, cât și 2 MB spațiu. La mare depărtare, AngelFire oferea 35KB spațiu pe serverele proprii.
  • 3 ani mai târziu, în 1998, numărul de utilizatori crescuse de aproape zece ori, dar viteza medie nu evoluase foarte mult: 33.6K. Geocities oferea 10MB, suport javascript și CGI și apare unul dintre primele servicii cu asa-zisa ofertă de “unlimited space” – Xoom, care limita însă mărimea unui fișier la 1MB.
  • În 1999, numărul total de utilizatori depășea 240 milioane și se lansau primele servicii de blogging: Blogger și Live Journal. În același an, Yahoo! cumpără GeoCities, cu aproape 4 miliarde$. S-a dovedit a fi o investiție proastă, în 2009 serviciul fiind limitat la utilizare strict pentru Japonia.
  • Alte etape importante în evoluția hosting-ului web și în depășirea limitărilor, an dupa an, sunt lansarea MySpace, prima rețea socială devenită populara și lansarea YouTube, cel mai important serviciu de video-sharing.
  • 2008 înseamnă un punct terminal pentru hosting-ul tradițional: se pune accent din ce in ce mai mult pe socializare, iar companiile de hosting web trebuie să-și susțină clienții în această noua etapă a găzduirii online.
  • Host-Age.ro este un exemplu în acest sens, oferindu-vă o gama variată de servicii de hosting, adaptate necesităților companiei: de la shared hosting, până la VPS server și servere dedicate.
Articole recente