World Wide Web

  • Web hosting-ul (gazduirea web) nu a existat, in modul in care o percepem astazi, inainte de 1992.
  • Desi Internetul s-a dezvoltat de la o ideea de-a lui J.C.R. Licklider, in 1962 (care vorbea despre asa-zisa “Retea Galactica”), concretizata prin prima “retea” de calculatoare, in 1965 si prima comunicare prin email in 1971, a devenit un instrument public abia in 1991, cand NSF (National Science Foundation) a decis sa ridice restrictiile referitoare la world wide web.
  • Odata ce accesul la web era permis unui numar ridicat de persoane, a aparut necesitatea “gazduirii” siteurilor. Iar un rol deosebit de important in dezvoltarea acestui business l-au avut serviciile de “free hosting”.
  • In 1995, 16 milioane de persoane aveau acces la internet. Viteza medie era de 28.8K, iar Geocities era printre primele servicii de free-hosting. Oferta lor: 1MB spatiu, sustinut de bannere, cu web site builder, fara acces prin ftp. Tripod oferea atat acces FTP, cat si 2 MB spatiu. La mare departare, AngelFire oferea 35KB spatiu pe serverele proprii.
  • 3 ani mai tarziu, in 1998, numarul de utilizatori crescuse de aproape zece ori, dar viteza medie nu evoluase foarte mult: 33.6K. Geocities ofera 10MB, suport javascript si CGI si apare unul dintre primele servicii cu asa-zisa oferta de “unlimited space” – Xoom, care limita insa marimea unui fisier la 1MB.
  • In 1999, numarul total de utilizatori depasea 240 milioane si se lansau primele servicii de blogging: Blogger si Live Journal. In acelasi an, Yahoo! cumpara GeoCities, cu aproape 4 miliarde$. S-a dovedit a fi o investitie proasta, in 2009 serviciul fiind limitat la utilizare strict pentru Japonia.
  • Alte etape importante in evolutia web hosting-ului si in depasirea limitarilor, an dupa an, sunt lansarea MySpace, prima retea sociala devenita populara si lansarea YouTube, cel mai important serviciu de video-sharing.
  • 2008 inseamna un punct terminal pentru web hosting-ul traditional: se pune accent din ce in ce mai mult pe socializare, iar companiile de web hosting trebuie sa-si sustina clientii in aceasta noua etapa a gazduirii online.
  • Host-Age.ro este un exemplu in acest sens, oferindu-va o gama variata de servicii hosting, adaptate necesitatilor companiei: de la shared hosting, pana la VPS server si servere dedicate.
Scroll to Top