Optimizarea website-ului pentru motoarele de căutare (ghidul începătorului)

Google logo

Ați ales să vă extindeți afacerea în mediul online. Ați parcurs pașii pentru înregistrarea unui domeniu pentru compania dumneavoastră și vă găzduiți site-ul la o companie de hosting cu experiență, Host-Age.ro. Până aici ați procedat corect, vă asigurăm!

Cu toate acestea, site-ul e posibil să nu vă aducă rezultate încă din primele zile. Ce-i de făcut? Marketing-ul online ocupă o arie destul de mare, iar azi vom detalia un capitol al acesteia: prezența în motoarele de căutare, cum să fiți primul pentru anumite cuvinte cheie. Pe scurt – SEO: Search Engine Optimization, optimizarea pentru motoarele de căutare (cu accent pe cel mai popular dintre ele, Google).

Va prezentăm în continuare principalii pași pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a va optimiza siteul din acest punct de vedere.
Prima etapă este stabilirea cuvintelor cheie. Căutați că acestea să fie cât mai specifice și relevante pentru afacerea dumneavoastră, pentru domeniul de interes al potențialilor clienți. Alegeți cuvintele cheie cele mai potrivite și analizați pe Google care este concurența online, ce siteuri se clasează primele pentru respectivele cuvinte.
Odată stabilite aceste cuvinte cheie, ne-am definit punctul de pornire, referință pe care o vom avea pentru realizarea textelor din site. Aceste texte trebuie să contină cuvintele alese, cu o densitate de 8% – spre exemplu, dacă o pagină are, să spunem, 400 de cuvinte în total, este recomandat că aproximativ 32 dintre acestea să fie cuvintele cheie pentru care dorim optimizarea. Cel mai important: Creați textele cu gândul la clienții dumneavoastră, nu la Google.

După ce sunt scrise textele, parcurgem o serie de etape, esențiale în procesul de optimizare. Fiecare pagină a siteului trebuie să:
-aibă un titlu relevant (tagul <title> din <head>), de până la 65 caractere, conținând cuvintele cheie cele mai importante din secțiunea respective
Exemplu: <title>descriere titlu</title>
-conțină un meta-description care să prezinte pagină respectivă (element important, fiind utilizat de Google pentru prezentarea siteului în lista de rezultate)
Exemplu: <meta name=”description” content=”Descrierea activității site-ului” />
-conțină un meta-keywords care să conțină cuvintele cheie după care doriți să fie găsit site-ul dvs. în Google. Atenție, nu puneți în meta-keywords cuvinte care nu se regăsesc în pagina respectivă.
Exemplu: <meta name=”keywords” content=”cuvânt 1, cuvânt 2, cuvânt 3″ />
cuvintele cheie importante din site trebuie cuprinse în headinguri (cele mai importante fiind, în ordine, h1, h2 și h3)
Exemplu: <h1>cuvânt cheie</h1>
<h2>cuvânt cheie</h2>
<h3>cuvânt cheie</h3>
linkurile interne trebuie să includă atributul „title” (cu descriere relevanță, conțînând cuvinte cheie), iar pozele atributul „alt” și de preferat și dimensiunile pozei.
Exemplu: <a href=”https://www.siteulmeu.ro/pagina.html” title=”Cuvânt”>Nume link</a>
<img src=”https://www.siteulmeu.ro/images/numepoza.gif” alt=”Cuvânt” width=”142″ height=”37″/>
-de-asemenea, linkurile interne trebuie să conțină cuvinte cheie relevante pentru pagina la care fac referire
-conțină cuvintele cheie scrise cu Bold (nu exagerați însă cu Bold-ul)

Alte două elemente importante în procesul de optimizare sunt linkurile externe și linkurile dinspre alte siteuri. Linkurile externe este indicat, dacă sunt temporare și nu sunt relevante pentru conținut, să aibă atributul „nofollow”, iar linkurile dinspre alte siteuri trebuie să conțină cele mai importante cuvinte cheie pe care le aveți in planul de optimizare. Totodată, URL-ul fiecărei pagini a siteului este foarte important, fiind recomandat să conțină unul până la maximum trei cuvinte cheie.

Un alt element pe propriu (fără erori de sintaxă), cât și în ceea ce privește evitarea ascunderii textelor în div-uri sau prin culori similare cu fundalul.
Puteți verifica dacă site-ul dvs. are erori la https://validator.w3.org
Odată ce ați urmat acești pași, utilizați un generator de Google sitemaps (https://www.xml-sitemaps.com) pentru a genera un xml sitemap pentru site și încărcați-l pe server.

Google oferă o serie de instrumente pentru optimizarea și analizarea site-ului, puteți folosi:
https://www.google.com/webmasters
Pentru a va alege cuvintele cheie cele mai potrivite accesați https://adwords.google.com rubrica „Rapoarte și instrumente/Instrumentul pentru cuvinte cheie„.