Google

Ati ales sa va extindeti afacerea in mediul online. Ati parcurs pasii pentru inregistrarea unui domeniu web pentru compania dumneavoastra si va gazduiti siteul la o companie de hosting cu experienta, Host-Age.ro. Pana aici ati procedat corect, va asiguram!

Cu toate acestea, siteul e posibil sa nu va aduca rezultate inca din primele zile. Ce-i de facut? Marketing-ul online ocupa o arie destul de mare, iar azi vom detalia un capitol al acesteia: prezenta in motoarele de cautare, cum sa fiti primul pentru anumite cuvinte cheie. Pe scurt – SEO: Search Engine Optimization, optimizarea pentru motoarele de cautare (cu accent pe cel mai popular dintre ele, Google).

Va prezentam in continuare principalii pasi pe care trebuie sa ii parcurgeti pentru a va optimiza siteul din acest punct de vedere.
Prima etapa este stabilirea cuvintelor cheie. Cautati ca acestea sa fie cat mai specifice si relevante pentru afacerea dumneavoastra, pentru domeniul de interes al potentialilor clienti. Alegeti cuvintele cheie cele mai potrivite si analizati pe Google care este concurenta online, ce siteuri se claseaza primele pentru respectivele cuvinte.
Odata stabilite aceste cuvinte cheie, ne-am definit punctul de pornire, referinta pe care o vom avea pentru realizarea textelor din site. Aceste texte trebuie sa contina cuvintele alese, cu o densitate de 8% – spre exemplu, daca o pagina are, sa spunem, 400 de cuvinte in total, este recomandat ca aproximativ 32 dintre acestea sa fie cuvintele cheie pentru care dorim optimizarea. Cel mai important: Creati textele cu gandul la clientii dumneavoastra, nu la Google.

Dupa ce sunt scrise textele, parcurgem o serie de etape, esentiale in procesul de optimizare. Fiecare pagina a siteului trebuie sa:
-aiba un titlu relevant (tagul <title> din <head>), de pana la 65 caractere, continand cuvintele cheie cele mai importante din sectiunea respective
Exemplu: <title>descriere titlu</title>
-contina un meta-description care sa prezinte pagina respectiva (element important, fiind utilizat de Google pentru prezentarea siteului in lista de rezultate)
Exemplu: <meta name=”description” content=”Descrierea activitatii sitului” />
-contina un meta-keywords care sa contina cuvintele cheie dupa care diriti sa fie gasit situl dvs. in Google. Atentie, nu puneti in meta-keywords cuvinte care nu se regasesc in pagina respectiva.
Exemplu: <meta name=”keywords” content=”cuvant 1, cuvant 2, cuvant 3″ />
cuvintele cheie importante din site trebuie cuprinse in headinguri (cele mai importante fiind, in ordine, h1, h2 si h3)
Exemplu: <h1>cuvant cheie</h1>
<h2>cuvant cheie</h2>
<h3>cuvant cheie</h3>
linkurile interne trebuie sa includa atributul „title” (cu descriere relevanta, continand cuvinte cheie), iar pozele atributul „alt” si de preferat si dimensiunile pozei.
Exemplu: <a href=”http://www.situlmeu.ro/pagina.html” title=”Cuvant”>Nume link</a>
<img src=”http://www.situlmeu.ro/images/numepoza.gif” alt=”Cuvant” width=”142″ height=”37″/>
-de-asemenea, linkurile interne trebuie sa contina cuvinte cheie relevante pentru pagina la care fac referire
-contina cuvintele cheie scrise cu Bold (nu exagerati insa cu Bold-ul)

Alte doua elemente importante in procesul de optimizare sunt linkurile externe si linkurile dinspre alte siteuri. Linkurile externe este indicat, daca sunt temporare si nu sunt relevante pentru continut, sa aiba atributul „nofollow”, iar linkurile dinspre alte siteuri trebuie sa contina cele mai importante cuvinte cheie pe care le aveti in planul de optimizare. Totodata, URL-ul fiecarei pagini a siteului este foarte important, fiind recomandat sa contina unul pana la maximum trei cuvinte cheie.

Un alt element pe care Google il apreciaza este codul „curat”, atat la propriu (fara erori de sintaxa), cat si in ceea ce priveste evitarea ascunderii textelor in div-uri sau prin culori similare cu fundalul.
Puteti verifica daca situl dvs. are erori la http://validator.w3.org
Odata ce ati urmat acesti pasi, utilizati un generator de Google sitemaps (http://www.xml-sitemaps.com) pentru a genera un xml sitemap pentru site si incarcati-l pe server.

Google ofera o serie de instrumente pentru optimizarea si analizarea sitului, puteti folosi:
http://www.google.com/webmasters
Pentru a va alege cuvintele cheie cele mai potrivite accesati http://adwords.google.com rubrica „Rapoarte si instrumente/Instrumentul pentru cuvinte cheie

Pentru optimizarea WordPress-ului va recomandam un ghid complex la http://www.tudi.ro/optimizare-pentru-wordpress (Link devenit inactiv între timp) (via www.zoso.ro)

Scroll to Top