Servere VPS sau servere dedicate – ce alegi

Stai, nu te speria! Ai văzut un acronim și deja ai pus mâna pe telefon să vorbești cu ”băiatul de la IT”? Nicio problemă, hai să vedem exact ce sunt serverele VPS și cum poți alege între servere VPS și servere dedicate.

Serverele VPS sunt o metodă mai prietenoasă din punct de vedere financiar pentru ca IMM-urile să se bucure de flexibilitate și eficiență în rularea aplicațiilor – comparativ cu achiziția serviciilor de hosting pe servere dedicate.

Cum funcționează serverele VPS?

Un server VPS se comportă ca un server fizic numai că, în esență, este un program soft care emulează prezența unui server. Rezultatul este că tu te bucuri astfel de avantajele unui server dedicat fără costurile aferente. 

Astfel serverele VPS sunt un pas avantajos în evoluția companiei tale: ele sunt secțiunea ta privată dintr-un server cu resurse dedicate exclusiv aplicațiilor tale. 

Vei avea acces și libertatea de a instala funcționalități care nu sunt disponibile pe un server de găzduire shared. Astfel ai opțiunea de a face mai mult configurări personalizate comparativ cu un abonament de hosting de bază.

Serverele VPS sunt un teren intermediar perfect dacă simți că ai nevoie de mai mult, dar nu ești pregătit să investești în servere dedicate. Ele îți permit să testezi teme, design-uri, funcționalități noi fără costurile financiare puțin mai mari ale unui server dedicat.

ATENȚIE: dacă ai un magazin online mai mare sau un website care implică fișiere audio/video de mari dimensiuni, atunci cel mai probabil vei avea nevoie de un server dedicat.

Care sunt avantajele serverelor VPS?

Root access: ai control complet asupra informațiilor legate de performanță și poți determina când trebuie să faci un upgrade sau un downgrade. De asemenea, poți verifica log-uri fără permisiunea furnizorului de hosting.

Zero colegi de cameră

Dacă pe un server la comun ai colegi care ocupă mai mult loc decât este nevoie, pe servere VPS tu ai bucățica ta asupra căreia nu poate interveni nimeni.

Flexibilitate și scalabilitate

Nefiind dependente de un obiect fizic (ca serverele dedicate), serverele VPS se adaptează în funcție de nevoile tale. Poți personaliza configurările de hardware și software și rula aplicații fără permisiune suplimentară.

Suport snapshot

Spre deosebire de shared hosting sau servere dedicate, serverele VPS permit restaurarea sistemului conform unui ”instantaneu” – snapshot. Astfel, poți reveni la o variantă precedentă a serverului tău, inclusiv a sistemului de operare și toate setările efectuate asupra lui iar restaurarea este foarte simplă și rapidă.

Securitate mai bună

Găzduirea pe un server VPS înseamnă că nu mai împarți spațiul de hosting cu alții și astfel nu mai suferi din cauza greșelilor lor (script-uri incorecte, securitate slabă, etc.)

Cunoștințe tehnice (ne)necesare

În general, ai acces la serverul VPS prin intermediul unui panou de control cu interfață grafică mai prietenoasă și mai ușor de înțeles de unde poți instala și configura aplicațiile fără intervenția unui specialist tehnic.

Cum funcționează serverele dedicate?

Un server dedicat este, cum probabil intuiești, un server întreg dedicat doar uzului tău. Toate resursele disponibile sunt la dispoziția ta – și, de obicei, ai resurse serioase la dispoziție: mai mult RAM, mai mult spațiu de stocare, mai multe inodes-uri și libertate totală în configurarea spațiului de găzduire.

Asta implică, însă, că vei avea nevoie de un administrator de system dedicat care se va asigura că totul este securizat, funcțional și actualizat periodic.

Cum știi că a venit momentul să faci alegerea între servere VPS și servere dedicate?

Bun, deci avem servere VPS (virtuale) și servere dedicate. Dar cum îți dai seama că trebuie să faci o alegere între cele două?

În general, pentru companiile aflate la început, încă poți folosi servere la comun. Dar dacă observi chiar și unul din semnele de mai jos, a venit momentul să faci un upgrade pentru a te bucura de performanță și funcționalitate îmbunătățite.

 • trafic sporit pe site
 • sincope securitate și fiabilitate
 • acces dificil sau limitat la serverul ”împărțit”
 • timpi înceți de încărcare
 • apariția erorilor de tip 503: “Service Unavailable” Error.

”OK, am înțeles, am înțeles… cred că am nevoie de fac o schimbare… care este soluția bună?”

Care este cea mai bun variantă între servere VPS și servere dedicate

Vestea bună este că nu există un răspuns universal valabil. Am notat și mai sus: depinde de ce vrei să faci. 

Îți trebuie servere VPS dacă…

 • rulezi programe speciale care nu sunt disponibile pe un abonament de shared hosting
 • ai nevoie de un loc dedicat în care să testezi diverse aplicații
 • vrei root acces (full SSH) și IP-uri dedicate

Îți trebuie servere dedicate dacă…

 • ai un magazin online de dimensiuni considerabile: produse, atribute, categorii, filtre, etc.
 • încarci materiale audio și video de dimensiuni foarte mari.
 • ai nevoie de foarte mult spațiu pentru site și email-uri.

Deci, ți-ai dat seama că trebuie să faci pasul următor. 

Din experiența noastră ca furnizori de servicii de hosting din 2001, cei mai mulți utilizatori care doresc să treacă la nivelul următor în ceea ce privește hosting-ul, aleg să meargă spre servere VPS. 

Investiția inițială este mai avantajoasă și astfel pot testa și crește pe măsură ce compania și planurile evolulează.

Pachetele Host-Age.ro pentru servere VPS te ajută să te bucuri de control deplin al propriului server și se adaptează nevoilor tale reale:

 • servere VPS cu virtualizare KVM
 • servere VPS doar în România
 • găzduire exclusivă pe servere cu discuri SSD
 • prețuri pornind de la 10 EUR/lună
 • compatibilitate Windows și Linux

Alege să îți duci afacerea la un nivel mai înalt și descoperă avantajele hosting-ului pe servere VPS – contactează-ne direct și vom găsi cea mai bună ofertă pentru planurile tale.

Articole recente