Certificatul SSL: avantajele pentru domeniu web

Avantajele unui certificat SSL pentru domeniu web

Cât de protejați sunt utilizatorii website-ului tău? Cât de securizat este domeniul tău web în ceea ce privește datele cu caracter personal – parole, carduri, date de contact – în cazul unui atac cibernetic?

Sună high-tech dar:

  • 41% din atacuri sunt rezultatul unei vulnerabilități al serviciului de hosting pentru domeniu web
  • 29% sunt provocate de o temă nesigură
  • 22% sunt rezultatul unui plugin vulnerabil
  • 8% sunt provocate de parole/nume de utilizator ușor de spart

Da, asta e tot. Nu e nevoie de hacker într-o cameră întunecată, generând coduri complicate: cea mai bună metodă de a ”sparge” un domeniu web este de a-i exploata vulnerabilități de bază.

Deci cum îți poți apăra atât domeniul de site, cât și utilizatorii care te vizitează?

Ce sunt certificatele SSL și de ce contează pentru domeniile web

Să începem cu începutul: SSL este acronimul pentru Secure Sockets Layer – o implementare standard pentru stabilirea unui link securizat și criptat între două puncte online (cum ar fi mobilul tău și un server, doar cu toții navigăm de pe telefon).

SSL este echivalentului unui document de identitate emis de o autoritate națională: el îți conferă mai multe drepturi și îți permite să faci o grămadă de chestii – să călătorești, să faci tranzacții bancare… să intri la concerte. 

Astfel SSL este ca un pașaport pentru un domeniu web: atunci când accesezi un website securizat, acțiunea utilizatorului implică autentificarea și identificarea unui server web prin prezentarea unui certificat SSL. 

Domeniu site nu poate spune pur și simplu ”Sunt un site sigur, ai încredere!” – el trebuie să prezinte certificatul SSL înainte ca browser-ul să înceapă ședința de navigare.

Cum funcționează certificatele SSL pentru un domeniu web

Un certificat SSL stabilește o conexiune securizată cu ajutorul unei chei criptate – protocol SSL/TLS (Transport Layer Security). Acest proces funcționeză cam așa:

  1. Browser-ul unui utilizator face o cere de conexiune securizată atunci când accesează un domeniu web. Certificatul SSL este trimis din partea server-ului.
  2. Browser-ul confirmă că certificatul este valid și verifică dacă a fost generat de o autoritate relevantă în domeniu pentru a garanta veridicitatea domeniului site-ului.
  3. După verificarea certificatului SSL, se generează o cheie securizată care permite transmiterea datelor criptate.
  4. Toate informațiile dintre browser, domeniu web și server sunt criptate făcând imposibilă descifrarea lor de către potențiali atacatori.

Astfel, un certificat SSL furnizează un canal sigur pentru transmiterea datelor și îți protejează domeniul web.

De ce ai nevoie de SSL pentru un domeniu web

Ai înțeles cum funcționează, acum hai să vedem de ce ai nevoie de el.

Protecția datelor unui domeniu web

Aceasta este funcția principală a unui certificat SSL. De la date de logare la informații de plată și date de contact, SSL se asigură că toate sunt securizate între server și utilizator și nu pot fi accesate de terți.

Construirea unei reputații de încredere pentru domeniul site-ului

Utilizatorii au devenit mai reticenți în a folosi website-uri care nu le oferă o conexiune securizată. Dacă lângă adresa domeniului web din browser apare iconița unui lacăt și porțiunea https://, atunci deja ai făcut primul pas în a câștiga încrederea unui utilizator.

Poziționări mai bune pe motoarele de căutare

Dincolo de cuvinte-cheie și conținut, motoarele de căutare afișează site-urile cu certificate SSL mai sus decât concurența care nu oferă aceeași experiență de încredere. Astfel implementarea SSL pentru un domeniu web nu contribuie doar la securizarea lui ci și la sporirea vizibilității pentru SEO.

Evitarea avertismentelor din browsere

Dacă primul contact al unui utilizator cu site-ul tău este un avertisment terifiant cu ”Connection not secure”, îți garantăm că acesta va fi mult mai puțin dispus în a continua navigarea. Utilizator speriat = client pierdut și asta înainte să vadă ce îi poți oferi.

Sfaturi mentenanță certificate SSL pentru un domeniu web

Ai ales să achiziționezi un certificat SSL? Excelent – acum trebuie să ai grijă de el. Da, nu este o dată și gata. Pentru a fi cât mai eficient, certificatul SSL trebuie actualizat și verificat.

Verifică când expiră

Ca la pașaport sau buletin: un certificat SSL nu este pentru totdeauna. El expiră. Asigură-te că în este actualizat înainte de expirare pentru a elimina orice vulnerabirizare a domeniului web.

Actualizează SSL-ul

Poate ai observat: tehnologia evoluează exponențial. Ce era sigur astăzi, mâine este un punct vulnerabil. Asigură-te că protocolul SSL respectă cele mai noi și riguroase criterii din domeniu și că certificatul se adaptează concomitent.

Testează și scanează la intervale regulate

Nu spunem că trebuie să fii paranoic – doar precaut. Întreprinde periodic audituri de securitate pentru domeniul web. Astfel poți verifica ca protocolul SSL este funcțional și își face bine treaba.

Pot să iau un certificat SSL pentru domeniu web de la orice furnizor?

Nu toate certificatele SSL sunt la fel.

Să continuăm ideea cu pașaportul: deși toate îți permit să călătorești, nu toate au aceeași putere. Un pașaport francez îți va permite să te miști mult mai mult și fără probleme decât unul românesc care implică alte tipuri de verificări pentru anumite țări (vize, documente suplimentare, verificări, etc.).

Certificatul SSL pentru un domeniu web de o ”putere” mai slabă implică existența unui icon de ”securizat”, dar nu menționează și deținătorul certificatului.

Astfel, îți recomandăm să te orientezi spre un furnizor care îți poate oferi un certificat SSL adaptat specificului activiății tale din online.

Cum aleg furnizorul de certificat SSL pentru domeniul site-ului meu?

Din fericire, nu toate domeniile necesită securizare serioasă: dacă ai un blog pe domeniu web, securizarea este de apreciat, dar nu esențială.

Însă, dacă ai un un website care implică un schimb de date cu caracter personal, utilizatorii vor fi obligați să îți transmită date cu caracter sensibil: adrese, detalii card, date de contact. În cazul acesta, ai nevoie de un certificat SSL care oferă cea mai bună securitate pentru un domeniu web.

Nu subestima importanța securizării unui domeniu web. În fiecare secundă au loc miliarde de schimburi de date în online – nu vrei să faci parte din minoritatea care este afectată de transferuri nesecurizate.

La Host-Age.ro îți punem la dispoziție 12 tipuri de certificate SSL cu prețuri începând de la 11 EUR – toate certificatele îndeplinesc standardele din domeniul cofidențialității informațiilor pentru domenii web.

Opțiunile noastre de certificate SSL se adaptează de la site-uri simple, bloguri, site-uri de prezentare, magazine online mici, IMM-uri și până la companii mari și magazine online foarte mari sau bănci. 

Fă primii pași spre securizarea website-ului tău, protecția utilizatorilor și construirea unei reputații online. Un certificat SSL pentru un domeniu web nu este doar siguranță – el este un simbol al încrederii și chiar o cheie a succesului.

Articole recente