Cum să accesezi sau să creezi fișierul .htaccess

Ce este .htaccess?

Un fișier .htaccess (acces hipertext) este un fișier de configurare text simplu la nivel de director pentru serverele web, care, în termeni simpli, controlează accesul la un anumit director de pe contul dvs. de hosting.

Regulile .htaccess se aplică unui director și tuturor subdirectoarelor sale, cu excepția cazului în care există mai multe fișiere .htaccess prezente în subdirectoare. Permisiunile .htaccess ar trebui să fie astfel încât să permită acces universal de citire, dar utilizatorului doar acces de scriere.

Fișierele .htaccess sunt citite la fiecare solicitare. Prin urmare, orice modificare a acestor fișiere are efect imediat, spre deosebire de setările globale care necesită repornirea serverului. De asemenea, fișierele .htaccess permit fiecărui utilizator să își stabilească permisiunile pentru unul sau mai multe directoare din contul de hosting.

Dacă doriți să faceți modificări într-un fișier .htaccess, asigurați-vă că păstrați o copie de rezervă, deoarece o ușoară eroare de sintaxă vă poate afișa site-ul cu erori.

Dacă doriți să generați diverse comenzi pentru .htaccess puteți folosi acest utilitar gratuit https://www.htaccessredirect.net

Accesare și editare .htaccess din cPanel

Mai întâi trebuie să te conectezi la cPanel și să dai clic pe butonul File Manager (Manager de fișiere).

Accesarea File Manager din cPanel

În pagina nou deschisă navighează prin directoarele din partea stângă pentru a ajunge la directorul dorit și dă clic pe el. În fereastra din dreapta ar trebui să fie afișate toate fișierele conținute de acel director.

Interfața File manager din cPanel

Dacă nu poți găsi fișierul .htaccess atunci trebuie să dai clic pe butonul Settings situat în dreapta sus și se va deschide o fereastră ca în imaginea de mai jos. De aici trebuie să bifezi opțiunea Show Hidden Files (dotfiles) și să apeși butonul Save.

Modificare setări în File Manager din cPanel

Din acest moment vei putea vizualiza fișierul .htaccess (și orice alt fișier sau director al cărui nume începe cu punct (.). Poți selecta fișierul .htaccess și da clic pe butonul Edit pentru a-l edita.

Editare fișier .htaccess din cPanel/File Manager

Accesare și editare .htaccess din clientul FTP

Poți accesa și descărca de pe server fișierul .htaccess foarte simplu cu un client de FTP (FileZilla de ex.). Trebuie doar să navighezi prin directoarele dorite și vei găsi fișierul .htaccess. Sau îl poți crea local pe calculator și încărca pe server în directorul dorit.

VIzualizare fișier .htaccess din clientul FTP FileZilla.