Baza de date SQL vs. baza de date NoSQL – ce nu știți despre ele!

Baze de date SQL și NoSQL

Cuprins

1. Diferența dintre baze de date SQL și NoSQL – ce înseamnă?
Baze de date SQL
Baze de date NoSQL
2. Bază de dată unică vs. multiple baze de date
3. Ce înseamnă MySQL?
Ce face MySQL să fie așa popular?

După cum știe orice administrator al unei baze de date, prima întrebare pe care trebuie să v-o puneți este dacă să folosiți una tip SQL sau una tip NoSQL pentru produsul dumneavoastră. Care este diferența dintre cele două baze de date? De ce MySQL este cel mai popular sistem de administrare a bazelor de date? Aceste răspunsuri le veți putea afla citind articolul de mai jos!

1. Diferența dintre baze de date SQL și NoSQL – ce înseamnă?

Baze de date SQL

Cunoscute și sub denumirea de baze de date relaționale, ele definesc și manipulează informațiile scrise într-un limbaj de interogare structurat (SQL). Acestea sunt utilizate cel mai des și sunt utile pentru manipularea datelor structurate care organizează diverse elemente de date și standardizează modul în care se raportează între ele, cu proprietăți diferite.

Baze de date NoSQL

Cunoscute și sub denumirea de baze de date non-relaționale, vă permit să stocați și să preluați informațiile nestructurate folosind o schemă dinamică. NoSQL este popular pentru capacitatea sa flexibilă de a crea o structură unică și poate fi sub formă grafică.

SQL a avut un avans important asupra alternativelor non-relaționale de zeci de ani, dar NoSQL închide rapid decalajul cu baze de date populare precum MongoDB, Redis și Cassandra. Deși multe organizații aleg să migreze din bazele de date vechi, cum ar fi Oracle, nu toate trec la modul NoSQL.

grafic-1

Deci, ce baze de date sunt cele mai populare în 2019? MySQL a dominat acest raport cu 38,9% utilizare, urmat de MongoDB la 24,6%, PostgreSQL la 17,4%, Redis la 8,4% și Cassandra cu 3,0%. Oracle s-a remarcat cu doar 1,8% din acești raportori ai bazelor de date, iar utilizatorii CouchDB, Berkeley DB, Microsoft SQL Server, Redshift, Firebase, Elasticsearch și InfluxDB au atins 2,4%. Aceste statistici au fost prezentate la Developer Week 2019.

2. Bază de dată unică vs. multiple baze de date

Folosirea multiplelor baze de date a explodat în ultimul deceniu, comparativ cu strategia tradițională de a arunca toate ouăle într-un coș. Cât de mult? Aproape jumătate din organizații folosesc de fapt mai multe tipuri de baze de date pentru a-și alimenta aplicațiile! 44,3% au raportat utilizarea mai multor baze de date, în timp ce 55,7% operează cu un singur client de baze de date.

grafic-2

3. Ce înseamnă MySQL?

Limbajul de definire a datelor include enunțuri care vă ajută să definiți baza de date și obiectele acesteia, de exemplu, tabele, vizualizări, declanșatoare, proceduri stocate și nu numai. Limbajul de manipulare a datelor conține declarații care vă lasă să actualizați și să interogați informațiile. Limbajul de control al datelor vă permite să acordați permisiunile unui utilizator pentru a accesa date specifice din baza principală acumulată.

MySQL este un sistem de gestionare a bazelor de date care vă oferă posibilitatea de a gestiona baze de date relaționale. Este un software open source susținut de Oracle. Înseamnă că puteți utiliza MySQL fără să plătiți niciun ban. De asemenea, dacă doriți, puteți modifica codul sursă pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră.

Chiar dacă MySQL este un software free, puteți cumpăra o versiune de licență comercială de la Oracle pentru a obține serviciile premium. MySQL este destul de ușor de stăpânit în comparație cu alte programe de bază de date precum Oracle Database sau Microsoft SQL Server și poate rula pe diverse platforme – UNIX, Linux, Windows, etc. Puteți să-l instalați pe un server sau chiar pe un desktop.

Ce face MySQL să fie așa popular?

Disponibilitatea consecventă este caracteristica impunătoare a MySQL – întreprinderile care o implementează se pot bucura de timp de funcționare continuu. MySQL vine cu o mare varietate de servere de cluster și configurații de replicare master-slave care permit failover instant pentru acces neîntrerupt. Indiferent dacă rulați un site web de comerț electronic sau un sistem de procesare de mare viteză, MySQL este proiectat pentru a procesa milioane de interogări și mii de tranzacții.

Protejarea informațiilor comerciale sensibile este preocuparea principală a fiecărei întreprinderi. MySQL asigură securitatea datelor cu caracteristici excepționale de protecție a datelor. Criptarea puternică împiedică vizualizarea neautorizată a datelor, iar suporturile SSH și SSL asigură conexiuni mai sigure. De asemenea, dispune de un mecanism puternic care restricționează accesul serverului la utilizatorii autorizați și are capacitatea de a bloca utilizatorii chiar și la nivel de IP. În cele din urmă, funcția de rezervă a datelor facilitează recuperarea la timp a eventualelor date pierdute.

Puteți trece de la descărcarea software-ului la instalare completă în doar 15 minute. MySQL este excepțional de rapid, indiferent de platforma de operare. Dispune de capabilități de auto-administrare, cum ar fi repornirea automată, extinderea spațiului și modificările automate de configurare pentru o ușurință a gestionării. De asemenea, vine cu un set cuprinzător de instrumente de migrare și o suită de gestionare grafică completă. MySQL permite monitorizarea performanței în timp real pentru rezolvarea rapidă a problemelor operaționale de la o singură stație de lucru.

Acestea fiind spuse, iată câteva argumente pentru popularitatea bazelor de date, în special SQL, ce vă vor ajuta în alegerea optimă pentru organizarea afacerii dumneavoastră online.

Sursă foto: pinterest.com
Sursă date: www.developerweek.com

Scroll to Top