Linux – Caracteristici aparte și diferențe față de Unix

Linux diferențe față de Unix

Sistemul de operare UNIX s-a născut la sfârșitul anilor ’60. AT&T Bell Labs a lansat un sistem de operare numit Unix scris în C, care permite modificarea, acceptarea și portabilitatea cu o viteză mai mare.

A început ca un singur proiect sub conducerea lui Ken Thompson de la Bell Labs. A continuat să crească până când a ajuns unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare. Unix este un sistem de operare proprietar. 

Sistemul de operare Unix funcționează pe CLI (Command Line Interface), dar recent, au fost dezvoltate GUI pe sistemele Unix. Unix este un sistem de operare care este popular în companii, universități mari întreprinderi și nu numai.

Linux este un sistem de operare construit de Linus Torvalds la Universitatea din Helsinki în 1991. Numele „Linux” provine de la kernel-ul cu aceeași denumire. Este software-ul de pe un computer care permite aplicațiilor și utilizatorilor să acceseze dispozitivele de pe computer pentru a îndeplini anumite funcții.

Cuprins

 1. Ce este LINUX?
 2. Caracteristici și limitări UNIX-LINUX

1. Ce este LINUX?

Sistemul de operare Linux transmite instrucțiuni de la o aplicație de la procesorul computerului și trimite rezultatele înapoi la aplicație tot prin sistemul de operare Linux. Poate fi instalat pe diferite tipuri de computere, telefoane mobile, console de jocuri video pentru tablete și nu numai.

Dezvoltarea Linux este unul dintre cele mai importante exemple de colaborare software liber și open source. Astăzi, multe companii și un număr similar de persoane au lansat propria versiune de sistem de operare bazată pe Kernel Linux.

2. Caracteristici și limitări UNIX-LINUX

Caracteristici ale sistemului de operare Unix

 • Sistem de operare multi-utilizator, multitasking
 • Poate fi folosit ca program de control master în stațiile de lucru și servere
 • Sute de aplicații comerciale sunt disponibile
 • În era tehnologică modernă, UNIX a fost adoptat rapid și a devenit OS standard în universități
 • Are aceleași caracteristici ale sistemului de operare Linux
 • Suport multitasking
 • Poate coexista cu ușurință împreună cu alte sisteme de operare
 • Poate rula mai multe programe de utilizator
 • Conturile individuale sunt protejate din cauza autorizării corespunzătoare
 • Linux este o replică a UNIX, dar nu folosește codul său

Limitările Linux

 • Nu există o ediție standard a Linux
 • Linux are suport patcher pentru drivere, care poate duce la o funcționare greșită a întregului sistem
 • Linux, cel puțin pentru utilizatorii noi, nu este la fel de ușor de utilizat ca Windows
 • Linux este cel mai potrivit pentru un utilizator corporatist

Limitările Unix

 • Interfața de utilizator neprietenoasă, încordată, inconsecventă
 • Sistemul de operare Unix este proiectat pentru un sistem computerizat lent, deci nu vă puteți aștepta la performanțe rapide
 • Interfața Shell poate fi trădătoare, deoarece greșeala de tastare poate distruge fișierele
 • Versiunile de pe diverse dispozitive sunt ușor diferite, deci nu are consistență
Bazele diferențeiLinuxUnix
CostLinux este distribuit gratuit, descărcat sau instalat de pe CD-uri, site-uri, etc. Există versiuni plătite disponibile și pentru Linux.Interfețele diferite de Unix au prețuri diferite în funcție de tipul de furnizor.
DezvoltareLinux este Open Source, iar mii de programatori colaborează online și contribuie la dezvoltarea sa.Sistemele Unix au versiuni diferite. Acestea sunt dezvoltate în primul rând de AT&T, precum și de alți furnizori comerciali.
UtilizatorToată lumea. De la utilizatorii de acasă la dezvoltatori și pasionați de computer deopotrivă.UNIX poate fi utilizat pe servere internet, stații de lucru și PC-uri.
Interfață comandă textBASH este shell-ul implicit pentru Linux. Oferă suport pentru mai mulți interpreți de comandă.Creat inițial pentru a lucra în Bourne Shell. Cu toate acestea, acum este compatibil cu multe alte programe software.
GUILinux oferă două GUI, de exemplu, KDE și Gnome. Deși există multe alternative precum Mate, LXDE, Xfce etc.Mediu Desktop comun și Gnome.
ViruşiLinux a înregistrat până în prezent aproximativ 60-100 de viruși care nu se răspândesc în prezent.Există între 80 și 120 de viruși raportați în arhivele Unix.
Detectarea amenințărilorDetectarea și soluția amenințărilor este foarte rapidă, deoarece Linux este bazat în principal pe comunitate. Așadar, dacă un utilizator Linux postează orice fel de amenințare, o echipă de dezvoltatori calificați începe să lucreze pentru a rezolva amenințarea.Utilizatorii Unix necesită timp de așteptare mai lung pentru a obține soluția de remediere a erorilor.
ArhitecturăDezvoltat inițial pentru procesoarele hardware x86 Intel. Este disponibil pentru peste douăzeci de tipuri diferite de procesoare, care include și un ARM.Este disponibil pe utilaje PA-RISC și Itanium.
CompatibilitateSistemul de operare Linux poate fi instalat pe diverse tipuri de dispozitive, cum ar fi computere mobile, tablete.Sistemul de operare UNIX este utilizat pentru servere internet, stații de lucru și PC-uri.
Cea mai bună caracteristicăActualizare Kernel fără repornireFeta ZFS – DTrace sistem de fișiere de generație următoare – urmărire dinamică a kernel-ului
VersiuniDiferite versiuni de Linux sunt Redhat, Ubuntu, OpenSuse etc.Diferite versiuni ale Unix sunt HP-UX, AIS, BSD etc.
Tipul de fișier acceptatSistemele de fișiere acceptate de tipul de fișier precum xfs, nfs, cramfsm ext 1 la 4, ufs, devpts, NTFS.Sistemele de fișiere acceptate de tipurile de fișiere sunt zfs, hfx, GPS, xfs, vxfs.
PortabilitateLinux este portabil și este pornit de pe un USB StickUnix nu este portabil
Cod sursăSursa este disponibilă publicului largCodul sursă nu este disponibil pentru nimeni.

Concluzionând, acestea sunt principalele diferențe între cele două sisteme de operare. În funcție de nevoile utilizatorului, se alege un sistem de operare care să fie ușor de folosit, în funcție de nevoile afacerii, activității desfășurate.

Sursă: pinterest.com

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top