Întrebări despre domeniile .ro

Întrebări domenii .ro

Deoarece pentru destul de multă lume există încă nelămuriri în legătură cu trecerea domeniilor .ro la plata anuală, am selectat cele mai des întâlnite întrebări primite de la clienții noștri în ultima perioadă:

1. De ce trebuie să plătesc de acum această taxă?
R: Începând cu 1 martie 2018 domeniile .ro se plătesc anual ca orice alt domeniu (.eu, .com, .net, .de etc). Decizia aparține ICI-ROTLD, administratorul domeniilor .ro.

2. Când trebuie să plătesc pentru domeniul .ro pe care-l dețin?
R: Puteți afla data de expirare a domeniului .ro accesând zona de client la https://my.host-age.ro – doar dacă domeniul a fost înregistrat prin Host-Age.ro sau mutat între timp la noi – sau pe https://rotld.ro/whois/ pentru orice domeniu .ro activ. Host-Age.ro trimite automat factura prin e-mail cu 14 zile înainte de data de expirare.

3. Nu mai țin minte prin ce firmă am înregistrat domeniul .ro, cum pot afla asta?
R: Accesați pagina https://rotld.ro/whois/ și cu ajutorul Whois puteți afla.

4. Ce înseamnă că domeniul este ținut la ROTLD sau o altă firmă?
R: Domeniile .ro pot fi ținute pentru a fi achitată taxa anuală (și eventual administrare) la ROTLD sau la o altă firmă ce are contract cu ROTLD pentru revânzarea de domenii.

5. Pot avea domeniul la o firmă și găzduirea la altă firmă?
R: Da, puteți ține domeniul .ro la o firmă sau ROTLD iar găzduirea lui la orice altă firmă.

6. Cum pot transfera domeniul .ro la Host-Age.ro?
R: Pentru transferul lui trebuie mai întâi să obțineți Cheia de Autorizare pentru ”Transfer la alt registrar”, cheie pe care o puteți obține doar de pe https://rotld.ro/domadmin/. Detalii exacte și un film explicativ găsiți la pagina de transfer domenii.

7. Există posibilitatea să pierd domeniul .ro deținut?
R: Da, însă doar dacă domeniul nu este achitat la timp. Și nici așa nu este foarte ușor să-l pierdeți. După ce un domeniu .ro expiră, acesta devine inactiv pentru 90 de zile. În acest interval domeniul nu mai poate fi accesat, însă, dacă achitați taxa lui pentru minimum un an, domeniul redevine activ.

8. Pe câți ani pot să reînnoiesc un domeniu .ro?
R: Domeniile .ro pot fi reînnoite pentru maximum 9 ani. Deoarece domeniul este deja înregistrat/activ nu se poate reînnoi pentru 10 ani deoarece s-ar depăși perioada de înregistrare maximă de zece ani.

Articole recente