Sistemul de IP-uri IPv6

 • Probabil ați auzit în ultima perioadă (sau ați citit) noutăți despre sistemul IPv6 – Internet Protocol versiunea 6 și despre upgrade-ul la acest sistem. Iată câteva detalii referitoare la ce înseamnă și de ce este necesar acest upgrade – care nu vă va afecta în niciun fel însă.

 • În primul rând, ce reprezintă un IP: un protocol ce asigură un sistem de transmitere a datelor, fără conexiune permanentă. Astfel, chiar dacă echipamentul nu este conectat permanent în rețea, el este identificat printr-un număr, denumit “adresă IP”.

 • În prezent, este folosită versiunea 4 a acestui protocol, standardul curent permițând reprezentarea pe 32 de biți. Acest sistem suportă până la 4,3 miliarde de variante (2^32), un numar imens – dar, dacă luăm în considerare că populația Planetei a depasit 7 miliarde, această valoare duce la o concluzie: în scurt timp, se vor epuiza variantele de IP-uri disponibile.

 • Acesta este motivul pentru care, incepând cu 2006, se face trecerea la un nou sistem: IPv6, care suportă până la 2^128 varianta de ip-uri, adrese pe 128 de biți. Acest sistem a fost dezvoltat luându-se în considerare dezvoltarea extrem de rapidă a tehnologiilor și faptul că utilizatorul obișnuit nu mai foloseste un singur device (în speță, calculatorul personal) pentru a se conecta la Internet. Sunt folosite, pe parcursul unei zile, device-uri precum laptop, tabletă, smartphone și chiar electrocasnice, care se conecteaza automat la Internet.

 • Acest nou sistem are, desigur, o multitudine de avantaje, dar și câteva dezavantaje. Printre avantaje, enumerăm:

  1. Managementul mult mai facil al adreselor (și imposibilitatea setării aceleiași adrese din mai multe locații)

  2. Autoconfigurarea

  3. IP Security – încriptarea automată a adreselor

  4. Rutare optimizată

 • Sunt unele voci reticente însă în utilizarea acestui sistem: potrivit acestora, IPv6 este o mană cerească pentru hackeri, detectarea lor devenind cu atat mai grea în noul sistem, cu cât numărul de IP-uri disponibile devine mult mai mare.

 • În ceea ce privește site-urile web, nu trebuie să vă îngrijoreze noul sistem IPv6: atât timp cât nu comunicați clienților un IP la care se va regăsi site-ul, modificările vor fi insesizabile pentru aceștia.