Malware – Ce este și cum să vă protejați corespunzător

ce este malware

Știți cum în fiecare an comunitatea medicală face campanii pentru ca toată lumea să facă un vaccin anti-gripă? Acest lucru se datorează faptului că focarele de gripă au de obicei un sezon – o perioadă a anului în care încep să se răspândească și să infecteze oamenii.

În schimb, nu există infecții sezoniere previzibile pentru computere, smartphone-uri, tablete și rețele de întreprinderi. Pentru dispozitivele inteligente, este întotdeauna sezonul gripei. Însă, în loc să sufere frisoane și dureri corporale, utilizatorii se pot îmbolnăvi de un fel de boală tehnică – malware. Mai jos ai un ghid despre ce înseamnă malware și cum se manifestă.

Cuprins

 1. Ce este malware?
 2. Cum puteți primi malware?

Un program malware, sau „software-ul rău intenționat”, este un termen umbrelă care descrie orice program sau cod dăunător care afectează sistemele de operare.

1. Ce este malware?

Programele malware ostile, intruzive și rău-intenționate încearcă să invadeze, să deterioreze sau să dezactiveze calculatoarele, sistemele de servere, rețelele, tabletele și dispozitivele mobile, adesea luând controlul parțial asupra operațiunilor unui device. La fel ca gripa umană, interferează cu funcționarea normală.

Malware-ul înseamnă să câștigi bani în mod ilicit. Deși malware-ul nu poate deteriora hardware-ul fizic al sistemelor sau echipamentelor de rețea, acesta poate fura, cripta sau șterge datele, modifica sau deturna funcțiile de bază ale computerului și poate spiona activitatea desfășurată pe computer, fără cunoștința sau permisiunea dvs., permisiunea proprietarului.

Cum puteți știi dacă dispozitivul dvs. are un malware?

Malware-ul se poate dezvălui cu multe simptome diferite. Iată câteva semne indicative că aveți malware pe sistemul dvs.:

 • Calculatorul încetinește. Unul dintre efectele principale ale malware-ului este reducerea vitezei sistemului de operare, indiferent dacă navizagți pe Internet sau dacă doar folosiți aplicațiile locale.
 • Un val mare de anunțuri enervante care nu ar trebui să fie acolo apar pe ecran. Anunțurile pop-up neașteptate sunt un semn tipic al unei infecții cu malware. Sunt asociați în special cu o formă de malware cunoscută sub numele de adware. Mai mult, de obicei, ferestrele de tip pop-up vin la pachet cu alte amenințări malware ascunse.
 • Sistemul intră în crash în mod repetat, îngheață sau afișează un BSOD (“Ecranul albastru al morții”), care poate apărea pe sistemele Windows după ce ai întâmpinat o eroare fatală.
 • O pierdere misterioasă a spațiului de pe disc.
 • Există o creștere ciudată a activității pe Internet a sistemului.
 • Utilizarea resurselor de sistem este anormal de mare, iar ventilatorul computerului începe să se răsucească cu viteză maximă – semne de activitate malware preluând resursele sistemului în fundal.
 • Pagina de pornire a browserului se schimbă fără permisiunea dvs. În mod similar, link-urile pe care faceți click vă trimit la o destinație web nedorită. 
 • Bare de instrumente noi, extensii sau plugin-uri populează în mod neașteptat browserul.
 • Produsul dvs. antivirus încetează să funcționeze și nu îl puteți actualiza, lăsând PC-ul neprotejat împotriva malware-ului.

Chiar dacă totul pare că funcționează foarte bine pe sistemul dvs., un malware puternic se poate ascunde în sistem fără ca acesta să ridice steaguri roșii, în timp ce vă blochează parolele, fură fișiere data-sensitive sau folosește computerul pentru a se extinde la alte unități.

2. Cum puteți primi malware?

Rețeta unei infecții cu malware necesită o listă lungă de ingrediente. Cele mai frecvente sunt cele două căi prin care programul malware accesează sistemul dvs. – Internetul și e-mailul. Deci, practic, oricând sunteți conectat online.

Programele malware pot penetra computerul când navigați prin site-uri web, faceți click pe demonstrații de jocuri, descărcați fișiere de muzică infectate, instalați noi bare de instrumente de la un furnizor necunoscut, configurați software dintr-o sursă nesigură, deschideți un atașament de e-mail rău intenționat (malspam), sau aproape orice altceva descărcați de pe web pe un dispozitiv care nu are o aplicație de securitate anti-malware de calitate.

Aplicațiile dăunătoare se pot ascunde în procese de fundal aparent legitime, mai ales atunci când sunt descărcate de pe site-uri care pot părea sigure. Aici este important să vă uitați la mesajele de avertizare la instalarea aplicațiilor, în special dacă solicită permisiunea de a accesa e-mailul sau alte informații personale.

Pe linia de jos, cel mai bine este să rămâneți la surse de încredere pentru mobil, instalând doar app-uri terțe de renume și descărcând întotdeauna acele aplicații direct de la furnizor și niciodată de pe un alt site. În total, există o lume online nesigură, care aruncă momeală pentru astfel de viruși prin oferte de tot soiul – de la un nou manager de descărcare, un dispozitiv de curățare a hard disk-ului sau un serviciu alternativ de căutare web.

Atacurile malware nu ar funcționa fără cel mai important ingredient: dvs. Adică, o versiune a dvs. dispusă să deschidă un atașament de e-mail pe care nu îl recunoașteți sau să faceți un click și să instalați ceva dintr-o sursă alternativă.

Chiar dacă instalați ceva dintr-o sursă credibilă, dacă nu acordați atenție solicitării de permisiune pentru a instala alt software inclus în același timp, puteți instala software-ul pe care nu îl vreți. Acest software suplimentar, cunoscut și sub denumirea de program potențial nedorit (PUP), este adesea prezentat ca o componentă necesară, dar, deseori, nu este.

Concluzionând, este bine să aveți întotdeauna un sistem de protecție activat și funcțional, care să vă apere de astfel de probleme. Folosiți mereu un antivirus și citiți de două ori înainte de a instala o nouă aplicație pe dispozitivul dvs.!

Sursă: pinterest.com

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top