In ultima saptamana, tot Internetul romanesc discuta intens despre ACTA, asa-zisa viitoare Politie a Internetului.

Va prezentam in continuare un scurt istoric al evolutiei ACTA si consecintele negative pe care le va avea adoptarea sa.

ACTA este un acord comercial impotriva contrafacerii, un asa-zis “raspuns la cresterea globala a comertului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate de drepturi de autor”.  ACTA are aplicabilitate atat online, cat si offline. Initiat de un grup de tari ce include Statele Unite, Elvetia, Japonia, dar si Comunitatea Europeana, la negocierea ACTA au participat, din 2007, state precum Australia, Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Mexic, Iordania, Singapore, Emiratele Arabe Unite si Canada. In 2008, continutul tratatului si al negocierilor secrete au fost dezvaluite de Wikileaks.

La prima vedere, tratatul pare unul de bun-simt, garantand respectarea drepturilor de autor. Desigur, asta ne duce prima data cu gandul la China si ritmul in care sunt copiate produsele de succes. Dar modul in care acest tratat a fost realizat si continutul lui inseamna mai mult decat protectia comerciala – el ascunde o serie de abuzuri, care il decredibilizeaza din punct de vedere democratic:

  • Niciun organism international responsabil de proprietatea intelectuala (precum OMPI – Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala sau OMC – Organizatia Mondiala a Comertului) nu a participat activ la elaborarea acestui document

  • Negocierile au avut loc intr-un cadru restrans, fara accesul mass-media sau al tarilor componente UE

  • Comisia ACTA, institutia care va fi creata odata cu adoptarea tratatului, nu este reglementata complet, nefiind cunoscute obligatiile sau garantiile pe care le va aduce aceasta formatiune. Aceasta Comisie va fi numita, nu aleasa si va putea stabili noi amendamente ale Acordului.

  • Documentele care au stat la baza negocierii Tratatului raman confidentiale

Daca la inceput ACTA inseamna un tratat ce lupta impotriva contrafacerilor fizice se transforma, odata cu implicarea greilor din industria muzicala si a filmului (Time Warner, Sony, Walt Disney), intr-o politie a Internetului.

Cum ne afecteaza ACTA? Printr-o serie de amenintari la adresa libertatii de exprimare si a accesului la cultura. Printre acestea se numara:

  • Interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala sunt considerate mai presus decat libertatea de exprimare si viata privata

  • Permite companiilor private sa reglementeze libertatea de exprimare

  • Ii obliga pe furnizorii de Internet sa monitorizeze activitatea pe retelele proprii

  • Este incurajat un comportament anti-concurential: companiile mici si medii care intermediaza comunicarea online nu vor avea buget pentru implementarea unor sisteme de monitorizare a utilizatorilor

Mai mult, in prezent ACTA este invaluita in mister: nu se cunoaste continutul final al tratatului (in mod paradoxal, acesta va fi facut pubic DUPA semnarea tratatului), iar in SUA Tratatul va fi considerat doar o “intelegere”, fara forta juridica (spre deosebire de Uniunea Europeana).

Despre modul in care ne va afecta acest Tratat la nivel local si ce pasi mai sunt de facut pana va fi pus in aplicare, vom discuta in mesajul urmator.

Comments are closed.

Scroll to Top