Înregistrare noi gTLDs

Discutam la începutul acestui an despre noile generic TopLevelDomains, care pot fi înregistrate de orice companie, în schimbul unei taxe inițiale de “doar” 185.000$ și a unei taxe anuale de 25.000$.

Deși condițiile, dincolo de cele financiare, sunt destul de restrictive, până în prezent au fost înregistrate nu mai puțin de 1930 aplicări.

În ordinea prioritizării, primele 100 de extensii conțin caractere asiatice. În ceea ce privește caracterele latine, primul aplicant este Amazon, pentru extensia PLAY.

Google a trimis spre înregistrare peste 100 de extensii, printre care ads, blog, baby, cloud, chrome, drive, earth, fly.

Amazon este și el unul dintre cei mai prolifici aplicanți, cu un total de 76 de cereri, printre care Kids, Mobile, Author, Save, Moi, Like, You, Book, Music, Movie, Zappos, Amazon, Search, Fast, Imdb, Zero, Video, Shop, Cloud, Deal sau Talk. Deci doar pentru înregistrarea acestor extensii Amazon plătește taxe inițiale de peste 14 milioane dolari, urmând ca din anul următor taxele să fie de aproape 2 milioane dolari anual.

Dintre aplicanți, mai menționăm Fiat (6 aplicări, pentru fiecare dintre brandurile sale), VeriSign (12 aplicări), Apple (pentru extensia .apple), Microsoft (11 aplicări) și Top Level Domain Holdings (70 cereri).

Aceste aplicări sunt în prezent evaluate, primele rezultate urmând a fi făcute publice începand cu 23 martie (potrivit calendarului stabilit de ICANN).

Dacă ar fi să alegeți o extensie pe care să o înregistrați, care ar fi aceasta? 🙂

Articole recente