6 iunie 2012: lansarea globală IPv6

Lansare globală IPv6

Mai sunt doar câteva ore până la evenimentul internațional de lansare IPv6 – World IPv6 Launch.

Mai întâi însă – ce este IPv6? IP versiunea 6 este un protocol pentru rețele cu comutare de pachete, inclusiv pentru Internet, dezvoltat ca urmare a limitelor existente în sistemele clasice IPv4, care au o limitare de 4,3 miliarde de stații conectate la rețea. Ultimele adrese IPv4 au fost alocate de IANA la începutul anului trecut. IPv6 permit alocarea a până la 2 la puterea 128 adrese, fiind proiectată pentru a oferi fiecărei rețele de pe glob mai multe adrese care pot fi rutate în întregul internet (incluzând o multitudine de dispozitive, de la telefoane mobile și laptopuri până la anumite mașini de spălat și frigidere – practic, orice echipament cu suport IP).

Internetul va folosi o perioadă îndelungată cele doua sisteme (IPv4 și IPv6) în paralel.

Revenind la ziua de mâine, cand va avea loc lansarea oficială la nivel global a protocolului IPv6: este data la care ISP-uri mari, companii web și de tehnologie IT vor activa permanent sistemul IPv6. Evenimentul este organizat de Internet Society și survine după o altă zi asemănătoare, 8 iunie 2011, când numeroase companii (printre care Google, Facebook, Akamai, Yahoo și Limelight) și-au testat sistemele, pentru a verifica elementele de compatibilitate cu IPv6, pe parcursul a 24 de ore. Detalii despre acest eveniment puteți citi pe site-ul Internet Society.Ce site-uri internaționale activează IPv6?
Printre companiile web care vor activa definitiv IPv6 pe 6 iunie 2012 se numără: – Google
– Facebook
– Yahoo
– Microsoft
– AOL
– Mail.ru
– Netflix
– VK.com
– Mozilla
– Comcast
– Deutsche Telekom
– AT&T
– Cisco
– Dremhost
– Sony

În total, IPv6 va fi activat definitv pe cel puțin 2541 de site-uri, cu ranking-uri Alexa cuprinse între 1 și 1.000.000 (lista completă este disponibilă aici)Ce site-uri românești activează IPv6?
12 site-uri din România participă la acest eveniment: – ROTLD.ro
– UAIC.ro
– ICI.ro
– LexMedia.ro
– LTHD.ro
– RoTeleCasting.ro
– Pacosv.ro
– Zulu.ro
– Isoc.ro (filiala românească a Internet Society)
– PVP.ro
– Netimagio.ro
– QuadPlus.ro

Detalii suplimentare puteți afla pe site-ul dedicat acestui eveniment, WorldIPv6Launch.org

În articolul următor vom discuta despre cât de extins este sistemul IPv6 în mediul online în prezent.

Articole recente