Diferența dintre IMAP și POP3

POP3 este destinat să funcționeze astfel: clientul de e-mail (Outlook, Thunderbird etc) se conectează la serverul de e-mail și descarcă e-mailurile pe computer/telefon iar apoi șterge e-mailurile de pe server.

Există setări suplimentare pentru a salva e-mailurile pe server după ce sunt descărcate pe computerul local. Acest protocol nu este utilizat în situația în care un utilizator dorește să verifice e-mailurile aceleiași adrese de e-mail folosind mai multe dispozitive diferite. POP3 nu va afișa e-mailurile trimise de pe un dispozitiv atunci când verificați aceeași adresă de e-mail pe un alt dispozitiv. De asemenea, dacă ștergeți e-mailul de pe un computer local, e-mailul nu va fi șters de pe server (dacă opțiunea de salvare a e-mailurilor pe server este activată).

IMAP este un protocol alternativ, care se potrivește nevoilor utilizatorilor din ziua de azi. Clientul de e-mail de pe computerul local sincronizează în mod constant informațiile între clientul de e-mail și server. Când utilizați IMAP, e-mailurile sunt descărcate pe computerul local dar rămân și pe server. Sincronizarea se face în permanență indiferent pe câte dispozitive este setat contul de e-mail respectiv, se sincronizează inclusiv e-mailurile trimise (e-mailurile din Sent).

Acest protocol este multe mai potrivit pentru utilizatorii din zilele noastre, deoarece aceeași adresă de e-mail este acum verificată pe mai multe dispozitive. Acesta permite utilizatorului să verifice întotdeauna toate e-mailurile, inclusiv e-mailurile trimise. Orice ați face pe clientul de e-mail local, de fapt se face pe server, astfel încât utilizatorul poate verifica, trimite sau șterge e-mailuri și același rezultat va fi văzut pe toate dispozitivele care folosesc același protocol IMAP.

POP3 este încă folosit de unii oameni, care verifică doar căsuța poștală de pe un singur dispozitiv și au un spațiu limitat pe server. Nu recomandăm însă utilizarea POP3 pentru că dacă de exemplu computerul pe care aveți setată adresa de e-mail se defectează, practic ați pierdut toate e-mailurile (descărcându-le de pe server prin POP3 nu se poate face backup conturilor de e-mail.

Important! Dacă doriți să verificați aceeași adresă de e-mail pe mai multe dispozitive diferite, folosiți întotdeauna doar IMAP pe toate dispozitivele.