Adrese IP, IP dedicat vs IP partajat

Ce este o adresă IP, care este diferența dintre un IP partajat și un IP dedicat și care sunt beneficiile de a avea un IP dedicat.

Ce este un IP? O adresă de protocol de Internet, cunoscută cel mai frecvent ca adresă IP, este un șir unic de numere care arată ca 123.45.67.89 dacă este un IPv4 sau 2001:db8:3333:4444:5555:6666:7777:8888 dacă este un IPv6 și identifică un computer sau orice alt dispozitiv care este conectat la Internet. Fără o adresă IP, dispozitivul nu poate comunica cu alte dispozitive care sunt conectate la Internet. Adresele IP fac parte din sistemul de nume de domeniu (DNS), care este practic o agendă de adrese uriașă. Numele de domenii sunt „mapate” pe diferite adrese IP. Când introduceți un domeniu în browserul dvs. web, ISP-ul dvs. va căuta numele domeniului, va vedea adresa IP asociată, apoi va deschide site-ul care răspunde la acea adresă IP.

IP partajat vs. IP dedicat. În mod implicit, toate conturile de găzduire partajată și reseller au o singură adresă IP partajată și nicio adresă IP dedicată. Puteți găsi IP-ul curent partajat al site-ului dvs. în secțiunea Informații generale situată în partea dreaptă a cPanel-ului. Cu un IP partajat toate site-urile de pe un server folosesc acest IP. Browserul web al utilizatorului va comunica cu DNS-ul și serverul pentru a afișa site-ul web corect. O adresă IP dedicată înseamnă că este a dvs. și numai site-ul/site-urile dvs. folosesc acest IP (inclusiv pentru trimiterea de e-mailuri). Aceasta înseamnă că nu veți partaja adresa IP cu niciun alt site, chiar dacă sunteți pe același server.

Am nevoie de adresă IP dedicată?

Nu este necesar în cele mai multe situații. Puteți achiziționa un IP dedicat (dacă pachetul dvs. de găzduire web nu are unul inclus) pentru prețul de 8 lei+TVA/lună. Avantajul este că doar contul dvs. folosește acest IP pentru trimiterea de e-mailuri și astfel evitați situațiile în care e-mailurile trimise nu ajung în Inbox ci în Spam. Aceste situații nu sunt foarte frecvente pentru că în permanență verificăm IP-urile să nu fie listate pe RBL-uri.

IP-ul dedicat mai este folosit și pentru site-uri cu necesități speciale și de asemenea multă lume susține că ajută din punct de vedere al optimizării SEO.