Cum pot genera un full backup din cPanel

Toate conturile noastre pot păstra o copie de rezervă completă a contului de găzduire. Acest lucru este recomandat ca cea mai bună practică în cazul în care conținutul dvs. trebuie înlocuit sau restaurat. Pentru toate conturile de găzduire webreseller hosting și Business E-mail se face backup în fiecare noapte dar este recomandat să faceți și dvs. backup dacă de exemplu vreți să modificați mai multe fișiere ale site-ului sau faceți un update al CRM-ului (WordPress, Joomla etc).

Un full backup din cPanel înseamnă o copie de rezervă a tuturor fișierelor din contul dvs. incluzând e-mailuri, parole, baze de date etc. Odată inițiat timpul de realizare al backup-ului poate dura de la câteva minute la câteva ore în funcție de mărimea contului și numărul de fișiere. Serverul vă poate trimite un e-mail la o adresă pe care o specificați odată ce copia de rezervă este gata de descărcat. Pașii pentru generarea, descărcarea și restaurarea unui backup complet sunt explicați în detaliu mai jos.

Pentru a genera o copie de rezervă completă din cPanel procesați astfel:

  1. Vă logați în cPanel la adresa www.domeniul-dvs.ro/cpanel cu user și parolă
  2. Din secțiunea Tools alegeți butonul Backup
Alegerea funcției Backup din cPanel pentru contul de găzduire web

3. Dați click pe Download a Full Account Backup pentru a genera un full backup cu ce există în acel moment pe contul dvs. Sau puteți alege să descărcați un backup deja generat din cele disponibile.

Alegerea tipului de backup în cPanel

4. În pagina următoare puteți alege locația unde să fie salvat acest nou full backup. Puteți alege contul dvs. de hosting dar atenție să aveți spațiu suficient pe cont altfel este foarte posibil să nu mai funcționeze corect site-ul și să nu mai puteți utiliza adresele de e-mail. Dacă mai aveți spațiu disponibil pe cont sub 50% din totalul pachetului de găzduire vă recomandăm să ne contactați pentru a vă mări temporar spațiul pe cont. Sau puteți alege ca backup-ul să fie transferat prin FTP la o adresă indicată (aveți nevoie de host, user+parolă de FTP).
De asemenea puteți specifica o adresă de e-mail unde să fiți înștiințat(ă) la finalizarea backup-ului.

Specificarea locațiie unde să se realizeze backup-ul

5. Cât timp se realizează backup-ul puteți vedea starea în cPanel. Chiar dacă vedeți că backup-ul durează de mult timp vă rugăm nu generați un nou backup, asta nu va face decât să întârzie și mai mult finalizarea backup-ului.

Vizualizare progres backup

6. După ce backup-ul este complet îl puteți descărca local (dacă nu ați optat pentru trimiterea lui prin FTP) dând click pe link-ul de forma backup-data-userdecpanel.tar.gz

Descărcarea backup-ului din cPanel