Scurt ghid de optimizare WordPress

ghid de optimizare WordPress

Ne-am gândit să realizăm acest scurt ghid de optimizare WordPress deoarece foarte mulți clienți de găzduire web aleg să-și construiască site-ul pe această platformă pentru că este foarte populară și relativ ușor de folosit.

Odată activat contul de hosting clientul își instalează WordPress-ul cu un singur click din cPanel/Softaculous și începe să lucreze la site. Și de aici încep problemele. Am întâlnit nenumărate cazuri în care un site nelansat, cu un singur vizitator nu se putea încărca iar clientul era supărat, evident, pe firma de găzduire. Adică pe noi.

Cum acest lucru s-a întâmplat de nenumărate ori ne-am gândit că ar fi bine-venit acest articol despre o scurtă optimizare WordPress.

Plugin-uri

Sunt nenumărate plugin-uri făcute prost sau foarte prost care pur și simplu blochează total site-ul necesitând un timp mare de execuție și resurse foarte mari.

Am văzut de-a lungul timpului site-uri cu 40-50 de plugin-uri active, site-uri care funcționau perfect pe un cont de hosting obișnuit (pachetul Standard de exemplu) dar am văzut și site-uri cu 1, 2 sau 3 plugin-uri active care mergeau fie extrem de greu fie deloc.

Ce este de făcut în acest caz? Simplu, mai instalăm un plug-in 🙂

Da, vă recomandăm să instalați plugin-ul numit P3, să-l activați și apoi să-l rulați. Acest plugin analizează fiecare plugin în parte și vede ce timp de execuție necesită. Cu cât timpul de execuție este mai mare, cu atât șansele să meargă greu site-ul cresc. Recomandăm ca plugin-urile ce necesită peste o secundă timp de execuție să le dezactivați.

optimizare wordpress - P3

Încercați să evitați instalarea de plugin-uri care nu au mai fost actualizate de către dezvoltator în ultimul an. Php, MySQL sau WordPress-ul se actualizează foarte des și tot cam așa ar trebui să se întâmple și cu plugin-urile.

Imagini

Un alt aspect foarte important când vine vorba de viteza de încărcare a unui site sunt imaginile. Când adăugați imagini articolelor/paginilor vă recomandăm să le redimensionați. De preferat este să le faceți la scara 1:1 și rezoluția de 72dpi. Iar inainte să le încărcați pe site vă mai recomandăm să le optimizați cu un utilitar specializat sau cu ajutorul site-ului tinypng.com (noi îl folosim cu mult succes de ani de zile) care comprimă foarte tare imaginile .png și .jpg fără a pierde simțitor din calitatea lor.

optimizare wordpress - tinypng.com

Și nu în ultimul rând actualizați în permanență WordPress-ul, plugin-urile și tema. Astfel veți elimina posibilitatea ca site-ul să vă fie „spart” cu ajutorul unui bug descoperit. 

Articole recente