Memoria RAM – ce este? Informații și caracteristici principale

Memoria RAM

Memoria RAM este acronimul pentru „memorie cu acces aleatoriu” și, deși poate părea misterioasă, ea este unul dintre elementele fundamentale ale unui calculator.

Cuprins

1. Ce înseamnă RAM?

Calculatoarele încarcă întotdeauna lucrurile la care să funcționeze – cum ar fi aplicații și date – și apoi le dau deoparte pentru mai târziu. RAM-ul este memoria pe termen scurt a computerului. În schimb, hard diskul sau SDD-ul unui computer este memoria sa pe termen lung, unde lucrurile sunt stocate mai mult sau mai puțin permanent.

Fiecare dispozitiv de calcul are memorie RAM, fie că este un computer desktop (care rulează Windows, MacOS sau Linux), o tabletă, un smartphone sau chiar un dispozitiv de calcul cu scop special (cum ar fi un televizor inteligent). Aproape toate computerele au, de asemenea, o anumită modalitate de a stoca informații pentru acces pe termen mai lung. Dar, procesele de lucru se fac în memoria RAM.

1.1. La ce ajută memoria RAM?

Memoria RAM este stocarea temporară care se eliberează când nu mai este folosită. Deci, pentru ce se folosește RAM-ul? Este foarte rapid, ceea ce îl face ideal pentru lucrurile pe care computerul lucrează activ, cum ar fi aplicațiile care sunt în curs de execuție (de exemplu, browserul web în care citești acest articol).

Vă poate ajuta să vă gândiți la RAM analogia cu un desktop fizic. Spațiul dvs. de lucru – unde sunt așezate diferitele lucruri – este partea de sus a biroului, unde vreți ca totul să fie la îndemână și nu vreți să întârziați din a găsi ceva. Această parte este memoria RAM. În schimb, dacă vreți să păstrați ceva la care să lucrați mai târziu, îl puteți pune într-un sertar de birou – adică pe un hard disk sau în cloud.

În cele din urmă, RAM-ul vă permite să accesați mai multe programe, simultan, cu viteză și eficiență.

RAM este semnificativ mai rapid decât un hard disk – de douăzeci până la o sută de ori mai rapid, în funcție de tipul și sarcina specifică a hardware-ului. Datorită vitezei sale, memoria RAM este utilizată pentru a procesa imediat informațiile. Când vreți să îndepliniți o sarcină specifică, sistemele de operare ale computerului încarcă date de pe hard disk în RAM pentru a le procesa, cum ar fi să sorteze o foaie de calcul sau să o afișeze pe ecran. Când s-a terminat acțiunea, comanda, computerul (uneori la instrucțiunea ta) îl salvează în stocare pe termen lung.

Deci, de exemplu, să zicem că vreți să lucrați cu o foaie de calcul. Când porniți Excel-ul, computerul încarcă aplicația în RAM. Dacă deschideți o foaie de calcul existentă (care este stocată pe hard disk), sistemul de operare copiază informațiile respective în RAM. Apoi, puteți lucra, operând în mod obișnuit. În majoritatea circumstanțelor, computerul răspunde super-rapid, deoarece memoria RAM este alocată. Când ați terminat cu foaia de calcul, Excel va sugera să o salvați – ceea ce înseamnă că datele sunt copiate pe hard disk sau în alt spațiu de stocare pe termen lung (dacă alimentarea este oprită, de exemplu, și nu ați reușit să salvați datele, totul va fi pierdut, deoarece memoria RAM va șterge informația). Când închideți aplicația, sistemul de operare o scoate din RAM și șterge fișierul, astfel încât spațiul să fie liber pentru ca să puteți lucra la următoarea sarcină.

O utilizare extinsă a RAM-ului este de a ajuta informațiile accesate anterior să fie disponibile mult mai rapid. Când porniți prima dată computerul și lansați orice aplicație, cum ar fi PowerPoint sau Spotify, este nevoie de un timp pentru ca ea să se încarce. Cu toate acestea, dacă închideți un program și apoi îl relansați, software-ul se deschide aproape instantaneu (dacă computerul nu este optimizat pentru performanță). Acest lucru se datorează faptului că aplicația este încărcată dintr-o memorie RAM semnificativ mai rapidă.

Pe scurt, RAM este utilizat pentru orice sarcină care necesită acces rapid la resursele de calcul.

Un exemplu notabil este procesul propriu al sistemului de operare. De exemplu, dacă folosiți Windows, funcțiile sale cheie – cum ar fi posibilitatea de a afișa imagini pe ecran – sunt copiate în RAM, deoarece sistemul de operare are nevoie de acces super rapid la dispozitivele pe care le utilizezi tot timpul. Nu orice driver de dispozitiv este încărcat imediat în RAM, deși multe dintre ele sunt.

Un alt exemplu este o caracteristică Windows numită SuperFetch, care înregistrează modelele de utilizare. Pe baza comportamentului existent, preîncarcă automat aplicațiile și fișierele în memoria RAM când porniți computerul. Acest lucru face ca munca cu computerul să fie semnificativ mai rapidă.

Când o aplicație are nevoie de multă memorie RAM, oferă adesea o bară de progres sau un alt raport de stare. Acest lucru este comun atunci când trebuie încărcat un joc sau o aplicație puternică. Este posibil ca pe ecran să apară o fereastră de loading” în timp ce computerul copiază informații în RAM, cum ar fi hărți, modele de caractere și obiecte. Acest mesaj de „încărcare” este afișat pentru a te asigura că se întâmplă ceva.

1.2. De câtă memorie RAM este nevoie?

Cu cât mai mult RAM are un dispozitiv de calcul, cu atât rulează mai repede. Dacă dispozitivul este vechi, poate fi necesar să actualizați hardware-ul. Fiecare aplicație deschisă (inclusiv filele dintr-un browser web) consumă memorie RAM. Atunci când se folosește întreaga memorie RAM, computerul trebuie să mute lucrurile pe hard disk, ceea ce scade viteza de răspuns.

Rețineți că memoria RAM este diferită de stocare: dacă opriți calculatorul, informațiile au dispărut, în timp ce la stocare (SSD-uri, HDD-uri) acele date vor fi salvate.

De cât RAM aveți nevoie? Depinde de tipul de muncă pe care îl efectuați, de câte lucruri faceți simultan și de cât de nerăbdător sunteți. La fel ca în multe alte părți de calcul, vreți întotdeauna ca dispozitivele tale să răspundă instantaneu!

Cu toate acestea, în majoritatea circumstanțelor, aveți nevoie de mult mai puțin RAM decât spațiul de pe hard disk. Din nou, gândiți-vă la acel birou fizic. Cu cât aveți mai mult spațiu pe desktop, cu atât mai multe bucăți de hârtie puteți răspândi. Dar asta nu vă împiedică să vreți un cabinet de fișiere foarte mare pentru stocarea pe termen lung a tuturor lucrurilor colectate de-a lungul timpului.

A fost o perioadă – acum aproximativ 25 de ani – când hardware-ul comun se baza pe procesoare Pentium, rar aveați nevoie de mai mult de 8 MB de memorie RAM – poate 32 MB dacă erați un geek de tehnologie. Asta a fost suficient pentru a rula Windows 95, primele versiuni Windows ale Word și Doom.

Astăzi, un browser web cu 10-20 file deschise poate consuma cu ușurință peste 2200 MB – sau 2,2 GB – RAM. Când cumpărați un computer, în general aveți mai multe opțiuni: 2 GB, 4 GB, 16 GB sau chiar mai multă memorie. Majoritatea dispozitivelor de perfomanță inferioară vin astăzi cu 4 GB memorie, în timp ce dispozitivele de înaltă calitate (și deci mai scumpe) au 8 GB sau 16 GB RAM standard.

Dar de cât aveți nevoie cu adevărat și pentru ce? Iată recomandările generale, care se aplică oricărui sistem de operare sau hardware-ului computerului personal:

  • 4 GB RAM: dacă navigați doar pe web, lucrați cu aplicații Office de bază și poate folosiți programe de editare video sau foto.
  • 8 GB RAM: multitasking sau jucătorii avansați ar trebui să aleagă un computer cu 8 GB RAM.
  • 16 GB RAM: Unele sarcini pentru procesor au nevoie de memorie constantă, cum ar fi jocurile serioase, editarea video și programarea. Utilizatorii „entuziaști” care nu doresc niciodată să experimenteze încetiniri vor avea nevoie de cel puțin 16 GB RAM pentru a fi fericiți.

Ce se întâmplă când nu ai suficientă memorie RAM? Cum vă dați seama?

Atunci când sarcinile de calcul depășesc cantitatea curentă de memorie de pe computer, sistemul de operare mută temporar o aplicație mai puțin activă pe hard disk. Când reveniți la aplicația respectivă, trebuie să fie preluate aceste informații înainte de vă relua treaba. Acest proces se numește paging sau swapping și durează mult timp. Procesul provoacă întârzieri și pierderi în performanță.

Computerul poate să funcționeze mai repede și mai bine, eliminând în mod regulat dezordinea din memoria RAM. Puteți face acest lucru manual, dar este mai ușor de făcut cu un pic de ajutor, cum ar fi funcția Mod de repaus din Avast Cleanup, care dezactivează serviciile și procesele de fundal irosite, oferind înapoi memoria RAM pierdută pentru programele inutile.

Pentru a se evita pierderi suplimentare de performanță la încărcarea datelor de pe hard disk, asigură-te că ai un hard disk rapid. Mai bine, asigurați-vă că este un SSD, și nu un HDD tradițional.

2. Tipuri de memorie RAM – caracteristici

Da, există mai multe tipuri de memorie RAM! Ca și în cazul altor forme de hardware computer, oamenii de știință încearcă întotdeauna să reducă consumul de energie în timp ce cresc viteza și capacitatea.

Până la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, utilizatorii au avut opțiuni de memorie RAM statică (SRAM), memorie RAM dinamică (DRAM) sau memorie RAM dinamică sincronă (SDRAM).

În zilele noastre, cel mai frecvent tip este DDR-RAM și există diferite iterații, inclusiv DDR2, DDR3, DDR4 și DDR5. DDR reprezintă rata dublă a datelor și permite transferuri multiple de fișiere în același timp. Vitezele actuale sunt de aproximativ 25 de gigabyte pe secundă pentru ultima versiune de DDR4-RAM.

Există, de asemenea, mai multe tipuri de viteze de memorie DDR4. În mod implicit, aceste stick-uri de memorie rulează la aproximativ 2500 MHz. Dacă vreți să aveți parte de tot ce este mai bun din memoria RAM, este bine să alegeți o frecvență mai mare. În prezent, veți găsi memorie cuprinsă între 2333 MHz și 5000 MHz (ceea ce este interesant pentru jucători și overclocking GPU). Cu cât mai mult MHz are memoria RAM, cu atât este mai rapidă! În cele din urmă, DDR5 va înlocui DDR4, deoarece a crescut și mai mult performanța – aproximativ 50 GB/s.

2.1. Cât de important este RAM-ul?

O cantitate suficientă de RAM contează enorm pentru buna desfășurare a acțiunilor făcute pe un computer, cu cât este mai mare cu atât este mai bine. Memoria RAM la limită nu este o idee bună, mai ales dacă intenționați să efectuați sarcini complicate de editare a imaginilor ori a unor materiale video sau să jucați jocuri care tind să fie limitate la procesor. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de îmbunătățirea performanței generale a sistemului, este important să țineți cont de costurile implicate. Un procesor sau o placă grafică mai rapidă va avea aproape întotdeauna un impact mai mare asupra vitezei generale a sistemelor decât a memoriei RAM, deși unele CPU, cum ar fi linia Ryzen a AMD, beneficiază de o memorie mai rapidă.

Trecerea de la un hard disk la un SSD este, de asemenea, un pas important dacă nu l-ați făcut încă, deoarece aceasta accelerează de departe cea mai mare unitate de stocare de pe sistemul dvs. și contribuie masiv la creșterea vitezei de procesare.

Ca în cazul oricărui dispozitiv de calcul, de obicei, sunteți limitat de configurația dvs. – chiar dacă aveți o memorie RAM bună, procesorul slab va limita numărul de procese rulate și invers. Chiar dacă nu faceți nimic deosebit de intens, asigurați-vă doar că aveți ceva mai mult decât ceea ce aveți nevoie, ca să nu aveți parte de surprize. Dacă vreți ceva mai puternic, există o gamă largă de configurații de viteză, dimensiune și latență din care să alegeți.

Concluzionând, articolul are ca scop informarea cu privire la memoria RAM, mai ales pentru atunci când nu sunteți foarte sigur de configurația PC-ului dvs. Alegeți practic și țineți cont de cele menționate mai sus, pentru a vă ușura munca și pentru a avea un sistem care să funcționeze optim cât mai mult timp!

Sursă foto: pinterest.com

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top