IMAP vs. POP3 – Care este diferența dintre protocoalele de comunicare?

IMAP vs. POP3

Cuprins
1. POP vs IMAP: o scurtă istorie
2. Avantajele și dezvantajele dintre POP3 și IMAP
3. POP3 sau IMAP: Care este verdictul?

E-mailul este unul dintre acele lucruri pe care probabil îl luați ca atare. Pariem că îl utilizați în fiecare zi, dar că nu v-ați gândit prea mult la modul în care funcționează. Cu toate acestea, atunci când configurați un server pentru site-ul dumneavoastră web, va trebui să cunoașteți câteva elemente de bază pentru a-l configura corect.

Cel mai bun loc pentru a începe este învățând diferența dintre Post Office Protocol (POP) și Internet Message Access Protocol (IMAP). Ambele vă permit să vă accesați e-mailurile de pe un server la distanță, dar fiecare funcționează diferit și are propriile seturi de argumente pro și contra.

În acest articol este prezentată o comparație între POP și IMAP. Vom explora diferențele și asemănările dintre cele două, fără a uita de avantajele și dezavantajele lor.

1. POP vs IMAP: o scurtă istorie

POP a fost dezvoltat la începutul anilor ’80. Acesta a fost conceput pentru a ajuta oamenii să acceseze e-mailul lor folosind un computer care nu a fost conectat direct la serverul de unde provenea e-mailul respectiv.

Modul în care funcționează POP (în mare parte) este foarte simplu. Introduceți un nume de utilizator și o parolă, iar protocolul creează o conexiune între computer și serverul de e-mail. Toate noile e-mailuri sunt descărcate pe computer și, în general, nu sunt stocate pe termen lung pe serverul în sine.

În următorii câțiva ani, alte două versiuni ale acestui protocol au fost dezvoltate – POP2 și POP3. Deși au adus mici modificări în interfața pentru utilizator, nu au schimbat în mod semnificativ procesul de bază. POP3 este folosit astăzi pe scară largă.

Cu toate acestea, o alternativă a fost creată doar câțiva ani după prima versiune a POP. Ea a fost numită Protocol de acces la mesaje Internet (IMAP). Deși a trecut și printr-o serie de revizuiri, cea mai recentă fiind IMAP4, ea este încă denumită, în mod clasic, doar IMAP.

Utilizarea IMAP vă permite, de asemenea, să vă conectați la serviciul dumneavoastră de e-mail și să accesați mesajele noi. Cu acest protocol, e-mailurile rămân pe serverul dumneavoastră (cu alte cuvinte, ele sunt stocate acolo permanent). Prin urmare, puteți interacționa cu mesajele de pe orice dispozitiv, atât timp cât aveți datele de autentificare corecte.

2. Avantajele și dezvantajele dintre POP3 și IMAP

La nivel superficial, POP și IMAP par destul de asemănătoare. Cu toate acestea, diferențele de funcționare au consecințe pentru utilizatori și proprietarii de site-uri deopotrivă.

Să începem cu POP. Protocolul este oarecum marginalizat deoarece prezintă un mare dezavantaj. Pentru că e-mailurile nu sunt păstrate pe serverul personal, nu aveți un sistem de backup securizat. Când descărcați mesaje noi pe computer, acele copii sunt singurele care există. Dacă se întâmplă ceva cu computerul sau ștergeți accidental un e-mail, nu veți recupera datele pierdute.

Pe de altă parte, POP se asigură, de asemenea, că, după ce au fost descărcate e-mailurile, se poate interacționa complet cu ele fără a avea nevoie de acces constant la internet. Dacă pierdeți conexiunea la serverul de e-mail, aveți la dispoziție copii complete ale tuturor mesajelor și ale atașamentelor asociate.

Avantajele și dezavantajele IMAP sunt direct opusul. Lucrul frumos despre IMAP este că e-mailurile dumneavoastră sunt toate stocate în siguranță pe server. Le puteți accesa de oriunde, fără a modifica sau afecta copiile originale. În plus, orice modificări pe care le faceți în e-mailuri pe un dispozitiv vor fi transferate către orice alt dispozitiv pe care îl utilizați.

Desigur, dacă pierdeți conexiunea la internet, veți lucra mai dificil cu e-mailul dumneavoastră, când utilizați IMAP. Majoritatea clienților stochează doar câteva informații pentru fiecare e-mail local. De exemplu, acestea pot salva mesajul în sine, dar nu și atașamentele sau imaginile.

În ansamblu,  nu există nicio alegere „corectă” aici. Există un caz în care IMAP este o formă mai potrivită pentru stilul de viață modern, mereu conectat, astfel că beneficiile sale depășesc un dezavantaj real. Dacă folosiți în mod regulat mai multe dispozitive pentru a vă accesa e-mailul, IMAP este probabil cea mai bună opțiune, deoarece vă va sincroniza acțiunile între dispozitive.

Cu toate acestea, mai există un loc pentru POP, în special dacă utilizați un singur aparat pentru gestionarea e-mailului. În plus, mulți clienți POP vă permit să stocați e-mailurile permanent pe server, astfel încât veți mai avea o copie de rezervă în loc.

3. POP3 sau IMAP: Care este verdictul?

Crearea propriului dumneavoastră site web și configurarea unui server înseamnă a lua în considerare avantajele și dezavantajele tehnologiei cu care este posibil să vă familiarizați, ori nu. Din fericire, înțelegerea distincțiilor dintre POP și IMAP este destul de simplă. În plus, puteți configura cei mai populari clienți de e-mail pentru a lucra cu oricare.

În concluzie, pentru a recapitula, iată care sunt avantajele și dezavantajele relative ale celor două protocoale:

  • POP. Oferă acces fiabil la e-mailurile dumneavoastră pe un anumit computer (după ce au fost descărcate). Cu toate acestea, nu face copii de siguranță pentru mesaje sau sincronizare între dispozitive.
  • IMAP. Stochează e-mailul în siguranță pe server și vă permite să accesați și să interacționați cu acesta de pe orice dispozitiv. Desigur, nu toate datele pot fi disponibile atunci când sunteți offline.

Sperăm că acest ghid v-a fost util pentru alegerea opțiunii de protocol pentru emailul dumneavoastră. 

Sursă foto: pinterest.com

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top