Ce înseamnă backup și de ce ar trebui să-l folosiți? Tot ce trebuie să știți despre acesta

ce este backup

În lumea rapidă de astăzi, copierea datelor în siguranță este de cea mai mare importanță. De obicei, muzica, filmele, fișierele de date, proiectele și fotografiile sunt toate depozitate într-un singur loc – computerul dumneavoastră. Laptop-urile și desktop-urile au scăzut în costuri, iar cantitatea de stocare din interiorul acestora a crescut foarte mult în ultimii ani. Din păcate, toate datele păstrate într-un singur loc nu sunt tocmai o alegere bună, sigură.

Cuprins
1. Ce este un backup?
 • 1.1. Cum ar trebui să faceți backup la computerul dumneavoastră?
 • 1.2. Unitate de backup externă
 • 1.3. Backup pe Cloud
 • 2. Ce opțiune de backup ar trebui să alegeți?

  Pierderea computerului, furtul sau ștergerea accidentală sunt doar câteva dintre modalitățile prin care se pot pierde datele pe care le aveți pe orice dispozitiv. Singura modalitate de a vă pregăti pentru astfel de surprize neplăcute este să aveți o strategie de backup bună. Există mai multe moduri diferite de a face asta, iar utilizarea mai multor forme de backup va reduce riscul de a pierde fișierele importante.

  1. Ce este un backup?

  Cea mai simplă definiție a backup-ului unui computer este – “o copie exactă”. În cazul fișierelor dintr-un PC/laptop, este vorba de copii ale fișierelor originale dintr-o memorie internă sau externă. Crearea unei copii de rezervă pentru conținut original înseamnă salvarea datelor în două locuri, dar este important să te asiguri că acele două locuri nu se află pe același tip de dispozitiv. De exemplu, dacă aveți 3 copii ale unui document de lucru pe computer, dacă computerul nu mai funcționează, veți pierde în totalitate toate cele trei copii. Acest lucru face ca metoda și mediul de stocare să fie un lucru important de luat în considerare pentru strategia de backup

  Se pot folosi unități de tip USB-flash drive pentru backup?

  Tehnic, da. În cele mai multe cazuri, o unitate simplă de tip thumb (USB stick) este prima modalitate prin care majoritatea oamenilor își salvează datele. Ele sunt ușor de transportat, funcționează cu majoritatea hard disk-urilor și sunt relativ mici. Această caracteristică le face o modalitate excelentă de a salva cantități mici de date, precum prezentări sau documente de lucru. Este, de asemenea, ușor să le oferiți altora, ceea ce le face excelente pentru proiecte de colaborare.

  1.1. Cum ar trebui să faceți backup la computerul dumneavoastră?

  Există mai multe moduri de a face copii de rezervă. Copiile manuale (cum ar fi salvarea unei copii pe o unitate USB) care sunt un fel de copie de rezervă, nu sunt un tip foarte bun, pentru că trebuie făcut în mod repetat și este nevoie să gestionați lucrurile cum ar fi ștergerea și redenumirea fișierelor. Un sistem de backup bun este cât se poate de ușor de pus la punct, dar cele mai bune sisteme de backup efectuează automat copii de rezervă esențiale, astfel încât nu trebuie să vă gândiți la el sau să vă amintiți să faceți ceva odată ce este activată sincronizarea automată.

  O copie de siguranță de pornire (sau „clonă”)

  O „copie de rezervă bootabilă” (numită uneori „clonă”) este ca o anvelopă de rezervă pentru mașină. Dacă aveți o anvelopă în pană, o piesă de rezervă va permite să terminați călătoria sau, cel puțin, să ajungeți la punctul în care puteți primi mai mult ajutor. O clonă este o copie completă a hard disk-ului principal al computerului. Dacă unitatea principală a computerului a murit, puteți conecta clona, deschide computerul de la această sursă și veți avea acces imediat nu numai la toate fișierele, ci și la toate programele pe care le utilizați, inclusiv la toate setările și modificările de configurare pe care le-ați făcut. Dacă vă aflați în mijlocul unui proiect important sau nu aveți timp să schimbați unitatea de pornire imediat, o clonă poate salva cu adevărat ziua. Ea are, de asemenea, o copie a tuturor fișierelor, așa cum au fost atunci când a fost actualizată ultima dată clona, ​​ceea ce înseamnă că dacă ați șters accidental un fișier, el se poate copia din clonă pe unitatea de pornire.

  O anvelopă de rezervă nu este destinată să fie utilizată foarte mult timp și, de obicei, nu este la fel de bună ca originalul. Același lucru este valabil și pentru o unitate de copiere de rezervă. Cu o mașină, există o mulțime de alte lucruri care pot merge greșit, în afară de aplatizarea anvelopelor. Cu un computer există o mulțime de alte lucruri care pot merge greșit în afară de un hard disk inaccesibil. Calculatorul va rula mai încet atunci când este pornit de pe o unitate externă și pot exista și alte neajunsuri.

  Cu toate acestea, cu siguranță, veți dori să aveți o clonă atunci când unitatea de disc principal nu poate face față. Desigur, clona va fi utilă doar dacă a fost actualizată recent, deoarece altfel vor lipsi fișierele. Cu toate acestea, deoarece trebuie să examineze fiecare fișier de pe computer, poate fi nevoie de ceva timp pentru a se crea și cel mai bine este să nu utilizați computerul în timp ce clona se actualizează. Datorită tuturor acestor factori, o clonă este de obicei actualizată o dată pe zi cel mult și mai des doar o dată pe săptămână.

  1.2. Unitate de backup externă

  Puteți utiliza, de asemenea, un hard disk extern pentru a crea o arhivă a fișierelor modificate și șterse. Arhiva este diferită de o clonă în câteva feluri: în primul rând, nu este menită să fie o copie de siguranță de pornire; în al doilea rând, nu se limitează la „instantanee” a întregii unități la un moment dat. În schimb, creează copii de rezervă incrementale, care țin pasul cu dvs. pe măsură ce lucreați.

  Copiile de rezervă pentru unități externe sunt destinate în principal să ofere o copie de rezervă a fișierelor personale, în special lucruri de neînlocuit, cum ar fi imaginile. În loc să aibă acces la întregul dumneavoastră hard disk, acest tip de copie de rezervă are în vedere doar anumite dosare, cum ar fi directorul de acasă. Partea de arhivă a acestui tip de rezervă înseamnă că, dacă fișierele de pe hard disk-ul principal sunt schimbate (sau chiar șterse), puteți reveni pentru a anula modificările și chiar pentru a recupera acele fișiere șterse. În cazul în care computerul „moare”, puteți pur și simplu să conectați unitatea de rezervă externă la un computer diferit și să aveți imediat acces la toate fișierele, precum și istoricul modificărilor și fișierelor șterse.

  Majoritatea unităților externe pentru computer vin cu propriul software de rezervă. Dacă aveți un Mac, cumpărați un hard disk extern și foosiți Time Machine, care va rula în fiecare oră și va verifica modificările. Acesta va economisi backup-uri pe oră pentru ultimele 24 de ore, backup-uri zilnice pentru luna precedentă și backup-uri săptămânale pentru lunile anterioare. Time Machine este ușor de utilizat, atât pentru copierea de rezervă, cât și pentru restaurarea fișierelor, dar are dezavantaje. Dacă nu folosiți o unitate Time Capsule la care vă conectați prin rețeaua WiFi sau LAN atunci trebuie să conectați un hard disk extern la computer, este incomod pentru utilizatorii de laptopuri care doresc să-și poată muta computerul. 

  Un avantaj al arhivei locale este că nu există nicio taxă lunară sau anuală și aveți acces imediat la toate fișierele în cazul în care computerul nu va mai funcționa. Cu toate acestea, cantitatea de istoric de fișiere (adică cât de înapoi puteți merge pentru a obține versiuni anterioare de fișiere și câte fișiere șterse puteți recupera) este limitată de dimensiunea unității externe. Dacă aveți nevoie să recupereați un fișier de câteva săptămâni în urmă, este posibil să puteți sau nu, în funcție de cât de multe alte date sunt salvate.

  Nu în ultimul rând: o unitate de rezervă externă este încă un hard disk, supus uzurii, în cele din urmă va trebui să fie înlocuit, moment în care va trebui să migrați datele către o unitate nouă (dacă este posibil) sau să începeți de la zero.

  1.3. Backup pe Cloud

  A avea o copie de rezervă (sau două) lângă computer este un început bun, dar totuși puteți pune datele în pericol de furt, incendiu sau alt dezastru. Cea mai bună protecție împotriva acestui tip de pierderi este să păstrați o altă copie de rezervă în altă parte.

  De fapt, backup-urile în cloud sunt cel mai ușor de creat și întreținut. Pentru a începe, trebuie doar să creeați un cont, să descărcați software-ul, să îl rulați o dată pentru a introduce informațiile contului și (opțional) să setați toate preferințele pe care le-ați dori. După configurarea inițială nu trebuie să faceți nimic, software-ul va menține automat computerul de rezervă oricând este pornit și conectat la Internet.

  În spatele scenei se întâmplă multe cu backup-ul de cloud. Mai întâi fișierele sunt criptate, astfel încât nimeni altcineva să nu le poată citi. Apoi sunt copiate nu doar pe o singură unitate, ci pe o mulțime de unități. Unul dintre principalele avantaje ale copiei de rezervă în cloud este că „norul” este format din mai multe computere și unități distribuite anonim, astfel încât dacă un server va pica acest lucru nu va determina să pierdeți fișiere. După ce sunt încărcate, nu trebuie să va faceți griji cu privire la încărcarea lor din nou, decât dacă sunt schimbate. Chiar și atunci, modificările pot fi trimise mult mai rapid, deoarece software-ul este suficient de inteligent pentru a ști ce este diferit și pentru a trimite doar datele schimbate.

  Principalul dezavantaj pe care oamenii îl au cu configurarea unui backup în afara site-ului este încărcarea inițială, care poate dura câteva săptămâni sau chiar o lună. Acest lucru depinde de cantitatea de date pe care încerci să le încărcați și de viteza conexiunii la Internet. 

  2. Ce opțiune de backup ar trebui să alegeți?

  În mod ideal, este recomandată o strategie de rezervă 3-2-1, aceasta înseamnă 3 copii ale datelor, 2 la fața locului, dar pe suporturi diferite și 1 în online. O modalitate bună de a începe este să aveți copia originală a datelor, împreună cu un hard disk extern sau o clonă acasă, și o soluție în online precum un furnizor de backup. Dacă vreți să aveți i o singură soluție de backup, se recomandă backup online, din trei motive:

  1. O copie de siguranță de pornire poate salva cu adevărat ziua, dar dacă PC-ul se defectează din altă cauză decât unitatea de hard disk, o copie de rezervă bootabilă nu va fi de folos. De asemenea, trebuie să vă amintiți să o actualizați.
  1. Dacă aveți un computer desktop, o copie de rezervă a unității externe locale, cum ar fi Time Machine, este excelentă, presupunând că puteți menține unitatea conectată și funcționând tot timpul. Cu toate acestea, din ce în ce mai puțini oameni folosesc computere desktop astăzi, iar dacă utilizați un laptop, trebuie să vă amintiți să conectați unitatea de rezervă sau să aveți un sistem de backup fără fir, cum ar fi Time Capsule, care poate fi scump.
  1. Backup-ul online va funcționa oriunde sunteți conectat la Internet. După ce l-ați configurat, tot ce trebuie să faceți este să lăsați computerul să funcționeze până la încărcarea inițială, iar după aceea, acesta se va actualiza după cum este necesar în timpul utilizării normale a computerului. Nu trebuie să cumpărați niciun hardware sau să vă dați seama de unde să îl configurați sau să îl setați. Există setări pe care le puteți personaliza dacă vreți să aveții anumite preferințe pentru orele de backup sau capacitate.

  Acestea fiind spuse, mai sus este un ghid esențial al copiilor de rezervă – cele mai bune strategii pentru a vă păstra în siguranță datele. Chiar dacă în ziua de azi prezența online este cea cu care schimbați cele mai multe date, țineți cont și de aspectele fizice – uneori este mai util să aveții un folder cu documentele necesare decât să presupuneții că le puteți accesa de pe email sau de pe cloud, de aceea este bine să aveți o bancă de date sau un USB stick la îndemână în orice moment aveți nevoie de un schimb de date. Cu ghidul de mai sus, veți putea sta liniștit atunci când computerul sau laptopul dumneavoastră are probleme tehnice sau când vă schimbați telefonul cu unul nou – clona de rezervă va restaura totul.

  Sursă foto: pinterest.com

  Lăsați un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Scroll to Top