Ce este memoria solid-state drive (SSD)? Citiți ce nu știți despre aceste unități de stocare

Ce este SSD

Timp de zeci de ani, datele au fost stocate în principal pe hard disk-uri mecanice. Aceste unități hard disk tradiționale (HDD) sunt bazate în mare parte pe piese mobile, precum un cap de citire/scriere care merge înainte și înapoi pentru a aduna date.

Cuprins

  1. Ce este o unitate solid-state?
  2. Pentru ce se folosesc unitățile SSD?
  3. Care sunt diferitele tipuri de SSD-uri?

Noile unități SSD funcționează complet diferit. Ele folosesc un cip simplu de memorie numit NAND flash memory, care nu are părți în mișcare și a cărui timp este aproape instant.

1. Ce este o unitate solid-state?

Experimentele timpurii cu o tehnologie asemănătoare SSD-ului au început în anii ’50, iar în anii ’70 – ’80 au fost utilizate în supercomputere de înaltă performanță. Cu toate acestea, tehnologia era extrem de costisitoare, iar capacitatea de stocare era mică (2MB-20MB) în comparație cu prețurile imense de câte 5 cifre. Tehnologia SSD a fost folosită ocazional în sectoarele militare și aerospațiale, dar nu a fost utilizată în dispozitivele de consum până în anii ’90.

La începutul anilor 1990, inovațiile hardware au făcut ca prețurile SSD să scadă. Cu toate acestea, durata de viață și dimensiunile au fost încă o problemă: SSD a avut o durată de viață de aproximativ 10 ani. Abia la sfârșitul anilor 2000, SSD-urile au început să devină mai fiabile și să ofere zeci de ani de utilizare continuă, la viteze de acces acceptabile.

Cipurile de memorie de pe un SSD sunt comparabile cu memoria de acces aleatoriu (RAM). În loc de un platou magnetic, fișierele sunt salvate pe o grilă de celule flash NAND. Fiecare grilă (numită și “bloc”) poate stoca între 256 KB și 4 MB. Controlerul unui SSD are adresa exactă a blocurilor, astfel încât atunci când computerul solicită un fișier, el este disponibil aproape imediat. Nu trebuie să așteptați un cap de citire / scriere pentru a găsi informațiile de care are nevoie. Timpurile de acces SSD sunt, astfel, măsurate în nanosecunde.

Rețineți că epoca unităților de hard disk tradiționale este departe de a se termina. Nu se așteaptă ca livrărie de SSD să depășească HDD-urile până în 2021. Printre utilizatori, o mare parte încă mai are unități mecanice vechi.

2. Pentru ce se folosesc unitățile SSD?

Adoptarea SSD-urilor a început în zonele tehnologice de înaltă performanță și în PC-urile militare, unde timpul de acces extrem de scăzut al discurilor și debitul ridicat justificau costurile mari. De atunci, au devenit o opțiune acceptată – sau chiar alegerea implicită – în laptopuri și calculatoare mainstream, cu costuri mai mici.

SSD-urile au beneficii specifice în următoarele domenii:

  • Afaceri: Companiile care lucrează cu uriașe cantități de date (cum ar fi mediile de programare sau analiză a datelor) se bazează adesea pe SSD-uri, deoarece timpii de acces scad și viteza de transfer a fișierelor crește.
  • Jocuri de noroc: calculatoarele de gaming au presat întotdeauna limitele tehnologiei de calcul actuale, justificând echipamente relativ scumpe pentru beneficiul performanței jocurilor. Acest lucru este valabil în special pentru stocare, deoarece jocurile moderne de blockbuster încarcă și scriu fișiere în mod constant (de exemplu – texturi, hărți, levele, caractere).
  • Mobilitate: SSD-urile au cerințe de putere reduse, contribuind astfel la o viață mai bună a bateriei în laptopuri și tablete. SSD-urile sunt, de asemenea, rezistente la șocuri, caracteristică ce reduce șansele de pierdere a datelor atunci când dispozitivele mobile sunt abandonate.
  • Servere: serverele Enterprise au nevoie de SSD-uri pentru a obține citiri și scrieri rapide pentru a-și servi corect calculatoarele client.

3. Care sunt diferitele tipuri de SSD-uri?

Când achiziționați un SSD, veți întâlni o serie de termeni diferiți, cum ar fi mSATA sau PCIe. Deci, ce înseamnă totul? Iată cateva prezentări de bază despre ceea ce trebuie să știi.

Pentru a atașa un SSD la sistemul dvs., trebuie să îl conectați folosind o interfață specifică. Cea mai comună interfață este pentru SSD-uri PCIe și NVMe: PCI Express (PCIe) este utilizat în mod normal pentru a conecta carduri grafice, carduri de rețea sau alte periferice de înaltă performanță. Această interfață oferă lățime de bandă mare și latență scăzută, ceea ce o face ideală atunci când aveți nevoie de o comunicare rapidă între SSD și CPU / RAM. SSD-urile care folosesc acest tip de conexiune se bazează pe standardul Nonvolatile Memory Express (NVMe), care oferă o ieșire de intrare mai mare pe secundă (IOPS) și o latență chiar mai mică decât SATA. NVMe se mândrește cu până la 16 GBits pe secundă de debit brut care, datorită mai multor canale paralele, rulează până la 4.000 MB pe secundă.

Acestea fiind spuse, iată o prezentare generală a SSD-urilor – unități de stocare care devin din ce în ce mai populare în zilele noastre. Atunci când optați să schimbați vechea unitate HDD din PC, luați în considerare informațiile de mai sus și alegeți unitatea de stocare potrivită pentru dvs., în funcție de nevoi.

Sursă foto: pinterest.com

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top