Adresa URL – istorie și structură

Adresa URL

Ce înseamnă URL? Un URL (Uniform Resource Locator) este un identificator unic utilizat pentru a localiza o resursă pe internet. Este, de asemenea, sinonim cu o adresă web. URL-urile constau din mai multe părți – inclusiv un protocol și un nume de domeniu – care spun unui browser web cum și unde să acceseze o resursă. Am restrâns pentru dumneavoastră un sumar al istoricului și tipurilor de adrese URL în acest articol.

Cuprins

1. Ce este o adresă URL? Cum este structurată?
1.1. Adresa URL – exemple și structură
1.2. HTTPS vs. HTTP și URL vs. URI
2. Ce înseamnă URL și domeniu – care sunt diferențele?
2.1. Probleme pe care le putem întâmpina cu adresele URL

1. Ce este o adresă URL? Cum este structurată?

URL-urile sunt menite să fie ușor de reținut și de utilizat de către utilizatori, dar computerele au nevoie de informații care să le fie prezentate diferit pentru a naviga pe site-ul web potrivit pentru dvs.

Browserul dvs. web găsește pagini web folosind un IP sau un protocol Internet. IP-ul este o serie de numere, care ar putea semăna cu un cod, cum ar fi exemplul  69.292.200.50.

Imaginați-vă dacă ar trebui să vă amintiți un număr de genul pentru fiecare site web pe care doriți să îl vizitați – internetul s-ar putea să nu fi devenit popular niciodată dacă așa ar fi fost cazul! Este mult mai ușor să utilizați un URL bazat pe cuvinte, cum ar fi host-age.ro, ușor de reținut și care nu este format din cifre.

Nu mai vorbim de faptul că nu fiecare site are un IP „static”. Unele se schimbă regulat, ceea ce ar face aproape imposibil să mergi direct la site-urile web pe care vrei să le vizitezi.

În schimb, folosim adrese URL, care rămân în general aceleași și care au sens pentru utilizator. Când tastăm o adresă URL într-un câmp de adrese, browserul dvs. web folosește ceva numit DNS (Domain Name Server) pentru a traduce adresa URL la IP-ul corespunzător. Browserul poate utiliza apoi aceste numere pentru a găsi informații pentru dvs.

Acest URL (de obicei, dar nu întotdeauna) începe cu „http: //” sau „https: //”, este adesea urmat de „www” și apoi numele site-ului web pe care doriți să îl vizitați, apoi prin directoare specifice unde sunt stocate informațiile pe care doriți să le citiți, separate prin semne de tipul „/”  și în final, locația paginii pe care doriți să o citiți.

Utilizatorii Internetului pot accesa adrese URL tastându-le direct în bara de adrese a unui browser sau făcând clic pe un hyperlink găsit pe o pagină web, lista de marcaje, într-un e-mail sau dintr-o altă aplicație.

Cum este structurată o adresă URL?

URL-ul conține numele protocolului necesar pentru a accesa o resursă, precum și un nume de resursă. Prima parte a unui URL identifică ce protocol să folosească ca mediu principal de acces. A doua parte identifică adresa IP sau numele de domeniu – și, eventual, subdomeniul – unde se află resursa.

Protocoalele URL includ HTTP (Hypertext Transfer Protocol) și HTTPS (HTTP Secure) pentru resurse web, e-mail pentru adrese de e-mail, FTP pentru fișierele pe un server de transfer de fișiere (FTP) și telnet  pentru a accesa calculatoarele la distanță.

Opțional, după domeniu, o adresă URL poate specifica și:

 • o cale către o anumită pagină sau fișier dintr-un domeniu;
 • un port de rețea pe care să-l utilizăm pentru a realiza conexiunea;
 • un punct de referință specific într-un fișier, cum ar fi o ancoră numită într-un fișier HTML; 
 • o interogare sau parametrii de căutare folosiți – frecvent regăsite în adresele URL pentru rezultatele căutării.

Importanța unui design URL

Adresele URL pot fi trimise doar pe Internet folosind setul de caractere ASCII. Deoarece adesea URL-urile conțin caractere non-ASCII, URL-ul trebuie convertit într-un format ASCII valid. Codarea URL-ului înlocuiește caracterele ASCII nesigure cu un „%” urmat de două cifre hexadecimale. Adresele URL nu pot conține spații.

1.1. Adresă URL – exemple și structură

Când se definesc adrese URL, există diferite teorii despre cum se realizează sintaxa cea mai utilizabilă pentru cititori și arhivisti. De exemplu, în adresa URL-ului, datele, autorii și subiectele pot fi incluse într-o secțiune denumită „slug”. Luați în considerare, de exemplu, adresa URL pentru această definiție:

https://dexonline.ro/cuvantul-zilei/2019/11/29

În structura sa, aveți protocolul (identificat ca HTTPS) și legătura permanentă (dexonline.ro) și se observă secțiunea la care mergem („cuvântul zilei”). În plus, unii designeri URL aleg să pună data postării, de obicei în formatul an / lună / zi.

Părți ale unei adrese URL

Folosind exemplul unei adrese URL https://aaa.bbb.com/search/query?q=URL, componentele unei adrese URL pot include:

 • Protocolul sau schema folosite pentru a accesa o resursă pe internet. Protocoalele includ http, https, ftps, mailto și fișier. La resursă se ajunge prin intermediul sistemului de nume de domeniu (DNS). În acest exemplu, protocolul este https.
 • Numele gazdei sau numele domeniului. Referința unică reprezintă o pagină web. Pentru acest exemplu, aaa.bbb.com.
 • Numele portului. De obicei nu este vizibil în adresele URL, dar este necesar. Urmând întotdeauna după semnul „:”, portul 80 este portul implicit pentru serverele web, dar există și alte opțiuni.
 • Cale. O cale se referă la un fișier sau locație pe serverul web. Pentru acest exemplu, search/query.
 • Solicitare. Este găsită, de obicei, în URL-ul paginilor dinamice. Interogarea constă dintr-un semn de întrebare, urmat de parametri. Pentru acest exemplu, semnul „?”.
 • Parametri. Informații dintr-un șir de interogare a unei adrese URL. Mai mulți parametri pot fi separați prin semnul „&”. Pentru acest exemplu, q = URL.
 • Fragment. Aceasta este o referință internă a paginii, care se referă la o secțiune din cadrul paginii web. Apare la sfârșitul unei adrese URL și începe cu un hashtag (#). Deși nu este în exemplul de mai sus, un exemplu ar putea fi #history în URL https://en.wikipedia.org/wiki/Internet#History.

Structura URL de bază

Alte exemple de părți ale unei adrese URL pot include:
Adresa URL mailto: nume@host-age.ro inițiază un nou e-mail adresat căsuței poștale în domeniul host-age.ro

1.2. HTTPS vs. HTTP și URL vs. URI

Atât HTTP, cât și HTTPS sunt utilizate pentru a prelua date de pe un server web pentru a vizualiza conținut într-un browser. Diferența dintre ele este că HTTPS folosește un certificat SSL (Secure Sockets Layer) pentru a cripta conexiunea între utilizatorul final și server.

HTTPS este esențial pentru protejarea informațiilor sensibile, cum ar fi parolele, numerele cărților de credit și datele de identitate, de accesul neautorizat.

HTTPS utilizează numărul de port TCP / IP 443 în mod implicit, în timp ce HTTP folosește portul 80.

URL vs. URI

O adresă URL este cel mai comun tip de identificator de resurse uniforme (URI). URI-urile sunt șiruri de caractere utilizate pentru identificarea unei resurse dintr-o rețea. Adresele URL sunt esențiale pentru navigarea pe internet.

Scurtarea adreselor URL este o tehnică în care o adresă URL poate fi făcută în mod substanțial mai scurtă și poate fi directă către pagina dorită. Un serviciu de shortening realizează acest lucru folosind o redirecționare pe un nume de domeniu care este scurt. Există multe servicii de scurtare a adreselor URL disponibile, dintre care cel mai cunoscut este bit.ly, fiind gratuit.

Alți furnizori de servicii, inclusiv motoarele de căutare, au început să se îndepărteze de scurtăturile URL, deoarece acestea sunt deseori supuse abuzurilor de către spammeri, care ascund malware în adresele URL scurtate.

Istoric URL

Păstrarea datelor legate de utilizarea Web a devenit o preocupare imensă de confidențialitate. A crescut cererea publică pentru furnizorii de servicii de motoare de căutare și aplicații pentru a fi transparente în ce informații colectează, rețin și vând.

De exemplu, în martie 2019, Google și-a actualizat politica de confidențialitate Chrome. Se remarcă faptul că în modul său de bază al browserului, motorul de căutare stochează informații local pe sistemul tău. Aceste informații includ istoricul de navigare, inclusiv adresele URL ale paginilor vizitate, plus un cache de text, imagini și alte resurse din paginile respective. Cu toate acestea, Google colectează și păstrează date pentru diferite perioade de timp. Unele date pot fi șterse ori de câte ori o persoană dorește, unele date sunt șterse automat, iar unele date pe care Google le păstrează pentru perioade mai lungi de timp, când este necesar.

2. Ce înseamnă URL și domeniu – care sunt diferențele?

Există diferențe între adresele URL și numele de domeniu. URL-ul este un șir de informații care furnizează adresa completă a paginii web de pe internet. Întrucât numele de domeniu este o parte a adresei URL, care este o formă de adresă IP ușor de utilizat. Utilizăm adresa URL pentru identificarea unei anumite pagini web.

De exemplu, https://www.host-age.ro/blog/ este o adresă URL, unde „host-age.ro” este numele de domeniu.

Ce este un subdomeniu?

Pur și simplu, subdomeniul sau denumit child domain (domeniu copil) este un nume de domeniu cu prefix. Practic face parte din numele principal de domeniu. De exemplu, mail.google.com este un URL și mail” este subdomeniul.

Iată diferența de bază între un domeniu și un subdomeniu:

 • abz.com este principalul nume de domeniu
 • store.abz.com este un subdomeniu
 • private.abz.com este un subdomeniu

Organizarea numelor de domenii (pe țări)

Fiecare țară își organizează numele de domeniu în funcție de o ierarhie. Deci, numele domeniilor de internet vin în patru tipuri majore. De exemplu, sunt domenii de nivel superior, domenii de nivel secundar, domenii de nivel al treilea și domenii de țară. Aceste domenii sunt în continuare segregate în subsecțiuni pentru a oferi informații despre diferitele domenii date.

Pentru organizarea numelor de domeniu pentru țări, fiecare națiune din lume este desemnată un domeniu Internet de nivel superior. Fiecare dintre ele are un cod alfabetic cu două litere unic. Practic, fiecare țară are o entitate specifică, responsabilă pentru top level domains (TLD).

Atunci când luăm în considerare domeniu vs adresă URL, doar numele domeniului poate avea o relație cu o anumită țară. Deci, adresa URL nu este „sensibilă la țară”.

Câteva exemple de TLD-uri specifice fiecărei țări:

 • Brazilia – .br
 • Italia – .it
 • Portugalia – .pt
 • Mexic – .mx
 • China – .cn
 • România – .ro
 • India – .in

Cum funcționează serverul DNS în cazul unei adrese URL specifice? Numele de domeniu este responsabil pentru interogarea DNS. În primul rând, pe măsură ce solicităm o adresă URL specifică de la un server, serverul DNS local al furnizorului nostru va găsi numele de domeniu. Apoi, dacă există un subdomeniu, va solicita adresa IP a acestuia. Apoi, având adresa IP, browserul nostru se va conecta la serverul web și va solicita conținutul din calea acestuia.

2.1. Probleme pe care le putem întâmpina cu adresele URL

Dacă site-ul dvs. are o versiune non-www și www a tuturor adreselor URL, veți împărți valoarea linkului pentru același conținut între două adrese URL. În loc să capturați 100% din valoarea linkului pe pagina pe care doriți să o clasificați în rezultatele căutării, puteți face o împărțire 50/50, 60/40 sau un alt tip de împărțire între cele două adrese URL.

Trebuie să faceți câteva lucruri pentru a remedia acest lucru:

 • Decideți ce stil URL doriți să utilizați, www sau non-www.
 • Configurați o redirecționare 301, astfel încât orice legătură către stilul dvs. URL care nu este preferat va merge la versiunea potrivită. În acest fel, nu pierdeți valoarea linkului prin împărțirea acesteia în două adrese URL.
 • Setați-vă domeniul preferat în Google webmaster, astfel încât listările cu rezultatele căutării să fie în concordanță cu preferințele dvs.
 • Asigurați-vă că, de fiecare dată când creați linkuri către site-ul dvs., utilizați versiunea URL preferată.

Este posibil să aveți o mulțime de adrese URL diferite care se duc la conținutul paginii de pornire, mai ales dacă folosiți www și non-www, ceea ce poate duce la o duplicare inutilă. De exemplu:

http://www.mysite.com
http://mysite.com
http://www.mysite.com/index.html
http://mysite.com/index.html

Aceste adrese URL vor conduce la același conținut. Dacă aveți legături către toate cele patru, veți vedea o divizare în patru direcții în valoarea linkului. Există o mulțime de site-uri care și-au rezolvat problemele non-www și www, dar încă pot găsi mai multe versiuni ale paginii lor de pornire. În cazul în care vă găzduiți website-ul pe un anumit domeniu și doriți să schimbați subdomeniul sau să efectuați o actualizare, fiți siguri să modificați linkurile URL încât să nu se poată accesa versiunile vechi. O metodă simplă ar fi folosirea adresei „old.mysite.com” pentru platforma veche, iar cea nouă să rămână „mysite.com”, pentru a fi diferențiată.

Concluzionând, iată un ghid exhaustiv pentru o mai bună înțelegere a funcționării adreselor URL, dar și a structurii sale, atunci când operați cu un domeniu. Pentru majoritatea problemelor, există soluții foarte simple care nu țin de cunoștințe avansate în domeniu IT.

Sursă foto: pinterest.com

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top