Daca in articolul precedent am raspuns la intrebarea referitoare la tipurile de domenii web disponibile, astazi va prezentam o prima serie de 10 curiozitati despre domeniile web:

  1. Domeniile .su (reprezentative pentru Uniunea Sovietica) inca pot fi inregistrate, desi statul a fost desfiintat in 1991
  2. Exista un singur domeniu .gb: hmg.gb (Her Majesty’s Government), cu subdomeniul dra.hmg.gb (Defence Research Agency). In prezent, in Marea Britanie se inregistreaza domenii .co.uk (disponibile la Host-Age.ro, la un pret de 70 lei/2 ani)
  3. Patru extensii de domenii sunt rezervate de ICANN, pentru a evita confuziile: example, invalid, localhost, test
  4. .nato este o extensie special creata, in 1980, pentru Organizata Internationala. A fost retrasa in 1996 si inlocuita cu .int (si nato.int, corespunzator pentru Organizatia mentionata)
  5. Printre domeniile retrase de la utilizare (ca urmare a desfiintarii statelor respective) se numara .cs (pentru Cehoslovacia, acum reprezentata de .cz – Cehia si .sk – Slovacia), .dd (Germania de Est, acum inlocuit cu .de), .yu (Yugoslavia, inlocuit de .ba pentru Bosnia & Herzegovina, .hr pentru Croatia, .me pentru Muntenegru, .mk pentru Macedonia, .rs pentru Serbia si .si pentru Slovenia) si .zr (Zair, actual .cd pentru Congo)
  6. .xxx este cel mai recent domeniu gTLD / sTLD aprobat de ICANN (incepand cu 15 aprilie 2011)
  7. .aero reprezinta domeniile, folosite restrictiv de institutii din domeniul aeronauticii
  8. .cat reuneste website-urile scrise in limba catalana sau relevante pentru cultura catalana
  9. symbolics.com este cel mai vechi domeniu .com (inregistrat pe 15 martie 1985)
  10. .gov este un domeniu dedicat agentiilor guvernamentale din Statele Unite.

Host-Age.ro va ofera peste 20 de extensii de domenii pentru inregistrare, de la cele mai populare – precum .com sau .ro, pana la cele mai exotice, precum .co sau .me

Scroll to Top